Βρίσκεστε εδώ:

Εκκλησιαστικά

 • Τρίτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

  Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011, σε τρίτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
  Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού και Ελασσώνος κ. Βασιλείου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα...
  Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.
  Στη συνέχεια διεξήχθη συζήτηση επί των χθεσινών εισηγήσεων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα με θέμα: «Προετοιμασία για το Μυστήριο του Γάμου και την δημιουργία μιας Χριστιανικής οικογένειας», Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη με θέμα: «Συζυγία - Οικογένεια. Ορθόδοξα πνευματικά και σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα» και Παροναξίας κ. Καλλινίκου με θέμα: «Η κατά Χριστόν ανατροφή των παιδιών».
  Ομίλησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Ηλείας κ. Γερμανός, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωηλ, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.
  Μετά τις τοποθετήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητοπολιτών, η Ιεραρχία αποφάσισε να αναθέσει στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και τους Γραμματείς της Ιεράς Συνόδου, να μελετήσουν τα Πρακτικά της Συνεδρίας, να ομαδοποιήσουν τις προτάσεις των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων και να κατατεθούν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, για την περαιτέρω επεξεργασία τους.
  Κατόπιν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε το αποτέλεσμα της καταγραφής της υπό τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Επιτροπής, των προτάσεων των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών επί της εισηγήσεως του Μακαριωτάτου και απεφασίσθη, σε προσεχείς συγκλήσεις της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας να γίνουν Εισηγήσεις για τα εξής θέματα :
  1. Ενορία – Κλήρος – Εφημέριοι.
  2. Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
  3 Κατάρτιση Εκκλησιαστικού Κτηματολογίου, καταγραφή και αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας για την δημιουργία οικονομικής υποδομής, προς ανάπτυξιν του Φιλανθρωπικού Έργου της Εκκλησίας.
  4. Ευρωπαϊκή προβληματική.
  Οι Εισηγήσεις των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα : «Περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 879/880 μ.Χ. συγκληθείσης Συνόδου ως Ογδόης Οικουμενικής» και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία με θέμα : «Περί της αναγνωρίσεως της εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 1351 μ.Χ. συγκληθείσης Συνόδου ως Ενάτης Οικουμενικής», ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία να αναβληθούν για την επόμενη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.
  Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο.
  H Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
  ...

  Θρησκευτικά