Βρίσκεστε εδώ:

Κληρικά

 • Ιερατική Σύναξη στα Καλάβρυτα παρουσία του Βρεσθένης Θεοκλήτου

  Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011 πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα η ετήσια σύναξη των Εφημερίων της Επαρχίας των Καλαβρύτων υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αμβροσίου. Προ της ενάρξεως, ετελέσθη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου που ευρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Αρωγής και Αγωγής Καλαβρύτων.

  Η σύναξη των Πατέρων πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό και Διακονικό Κέντρο. Στον εναρκτήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας καλωσόρισε τους Πατέρες και τόνισε ότι σκοπός της συνάξεως είναι η επικοινωνία και ο προσωπικός διάλογος μαζί τους. Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγίου Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, ο οποίος ανέπτυξε θέματα ενοριακά, λατρευτικά, λειτουργικά και διοικητικά που αφορούν την καλύτερα οργάνωση και λειτουργία μιας Ενορίας. Στο διάλογο που ακολούθησε, οι Πατέρες είχαν την ευκαιρία να θέσουν στον Σεβασμιώτατο ερωτήματα σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις Ενορίες τους. Μεταξύ δε αυτών και την πρόσφατη δραστηριότητα της Ελληνικής Ιεραποστολικής Ενώσεως σε χωριά της Επαρχίας των Καλαβρύτων. Ο Σεβασμιώτατος αναλυτικά αναφέρθηκε στη δράση αυτών των ομάδων και στις προπαγανδιστικές τους δραστηριότητες εφιστώντας την προσοχή στους Πατέρες να ενημερώνουν σχετικά το ποίμνιό τους, ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί τους και να μην ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε προσυλιτισμό.

  Ο Βρεσθένης για την σχέση αγάπης Επισκόπου-Κληρικών του

  Κατόπιν παρακλήσεως του Σεβασμιωτάτου μας σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της ενοτητας της Εκκλησίας στο πρόσωπο του Επισκόπου και στην πατρική – υική και αγαπητική σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να αναπτύσσεται μεταξύ Επισκόπου και Κληρικών του. Συνεχάρη τους Πατέρες για την διακονία τους στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων, σε μια εποχή δύσκολη, κατά την οποία η Ελληνική ύπαιθρος τείνει να ερημωθεί εντελώς, και οι εναπομείναντες λιγοστοί κάτοικοι έχουν τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη της παρουσίας και της παρηγορίας του Εφημερίου τους.

  Μετά από σύντομο διάλειμμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πήρε το λόγο και ανέπτυξε θέματα που απασχολούν την Τοπική Εκκλησία καθώς και την γενικότερη σύγχρονη κοινωνική και εκκλησιαστική πραγματικότητα.

  Κάλεσε τους Πατέρες στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας να πλησιάσουν τον λαό ως Ποιμένες και Πατέρες και να του μεταδώσουν το λόγο του Θεού κοντά στον οποίο και μόνον μπορούν να βρουν παρηγοριά και ανάπαυση. Τόνισε δε, ότι «δεν είμαστε υπάλληλοι αλλά θρησκευτικοί λειτουργοί και διάκονοι διότι υπηρετούμε άγια και ιερά, δηλαδή την ιερά παρακαταθήκη που παρέδωσε σε μας ο Κύριος και οι Απόστολοι. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανταποκριθούμε στα πνευματικά προβλήματα του λαού, να επαγρυπνούμε φροντίζοντας όμως πρώτοι εμείς να είμαστε πρότυπα της εν Χριστώ και κατά Χριστόν ζωής». Με τις πατρικές του ευχές για καλό Δεκαπενταύγουστο έκλεισε το λόγο του.

  Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα προς τιμήν των Πατέρων με το οποίο έκλεισε η ετήσια σύναξη των Ιερέων της Επαρχίας των Καλαβρύτων. 

  ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ
  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ

  Τη Δευτέρα 8η Αυγούστου ε.ε. εορτή του εν αγίοις πατρός ημών Αιμιλιανού Επισκόπου Κυζίκου, τιμώντας την μνήμη του Μακαριστού Γέροντος Μητροπολίτου Σηλυβρίας κυρού ΑΙΜΙΛΑΝΟΥ, ετελέσαμε την Θεία Λειτουργία στο Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου Καλαβρύτων που ευρίσκεται στο παλαιό Ορφανοτροφείο, καί ἐν συνεχεία μνημό-συνο ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς του.
  image
   


   

  ...

  Πηγή