Βρίσκεστε εδώ:

Κληρικά

 • Λαγκαδά Ιωάννης: Όσοι αντιτίθενται στο έργο ...

  IMGL5009 Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν η μνήμη του συμπολιούχου μας Αγίου Νέστορος και η επέτειος της απελευθερώσεως της πόλεως του Λαγκαδά από τον Οθωμανικό Ζυγό το 1912 και από την Γερμανική κατοχή το 1944.

  Το πρωί της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

  Στον Όρθρο χοροστάτησε και στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ.κ. Γεωργίου (Εκκλησία της Τσεχίας) καθώς και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

  Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης τόνισε το μεγάλο και σπουδαίο γεγονός της απελευθερώσεως της πόλεως του Λαγκαδά, από τους Οθωμανούς το 1912 και από τους Γερμανούς το 1944  κατά την ημέρα της μνήμης του Αγίου Νέστορος.

  Στην συνέχεια της ομιλίας του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε εν συντομία στον βίο του Αγίου Νέστορος, στην ευτολμία του, στο θάρρος και την πίστη του.

  Με την επίκληση και την προσευχή «Θεέ του Δημητρίου, βοήθει μοι», κατάφερε να θανατώσει τον γίγαντα Λυαίο. Αυτό, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, είναι ένα δίδαγμα για την εποχή μας, ότι δηλαδή οι Λυαίοι όσο δυνατοί και αν είναι καταπίπτουν πάντα και όσοι με αυθάδεια αντιτίθενται στο έργο της Εκκλησίας πάντα πέφτουν και ο δρόμος της Πίστεως είναι αυτός που τελικά πάντα νικά.

  Τελειώνοντας ευχαρίστησε θερμά του αγίους Αρχιερείς που τίμησαν με την παρουσία τους την τοπική διπλή εορτή της πόλεως του Λαγκαδά και προέτρεψε του μαθητές και τους νέους να μείνουν σταθεροί στην πίστη και τις παραδόσεις της πατρίδος μας

  Μετά το πέρας  της Θείας Λειτουργίας, εψάλη Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως του Λαγκαδά, παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών του Λαγκαδά, της μαθητιώσας νεολαίας  και πλήθους λαού.

  Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Λέκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Τρύφων Τσομπάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της 27ης Οκτωβρίου του 1912, αλλά και στη συγκυρία της 27ης Οκτωβρίου του 1944, όπου την ίδια ημέρα, μετά από 32 χρόνια, εορτή του Αγίου Νέστορος, η πόλη του Λαγκαδά απελευθερώνεται από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

  Τόνισε δε πως, 67 χρόνια μετά, το αίμα των ηρωϊκών εκείνων παιδιών του Αλβανικού έπους μένει ακόμη αδικαίωτο, εξαιτίας της συμπεριφοράς των τότε εχθρών και των νύν εταίρων, αλλά και των συμμάχων μας γενικότερα.

  Κατόπιν, ακολούθησε Επιμνημόσυνος Δέησις, στον χώρο των Κοιμητηρίων της πόλεως του Λαγκαδά και εν συνεχεία, κατάθεση στεφάνων εις μνήμην των πεσόντων  ηρώων του Λαγκαδά.

  Το βράδυ της ίδιας ημέρας η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του Λαγκαδά,  διοργανώνει εκδήλωση για τα «ελευθέρια της πόλεως του Λαγκαδά», η οποία θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής.

  IMGL5035

  lag2

  IMGL5128

  IMGL5093

  lag3

  lag4

  lag5

  ...

  Πηγή: romfea.gr