Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Κοινωνικοπολιτικά

 • Αλ. Τσίπρας: «Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο»

  Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που παρουσίασε πέντε άξονες συζήτησης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αφότου έλαβε διερευνητική εντολή από τον Κ. Παπούλια.

  Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να σταματήσουν να κοροϊδεύουν το λαό και «αν έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές» να έχουν στείλει επιστολές μέχρι αύριο, που θα συναντηθούν, στις οποίες θα αναφέρουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους για πιστή εφαρμογή του «βάρβαρου» -όπως το χαρακτήρισε- προγράμματος του δευτερου μνημονίου.

  Η λαϊκή ετυμηγορία δεν χωράει πολλές αναγνώσεις, ανέφερε στην αρχή των δηλώσεών του ο Αλέξης Τσίπρας. «Οι πολίτες καταψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, παρ’ όλα αυτά», σημείωσε, «κάποιοι επιμένουν να ερμηνεύουν όπως τους βολεύει το αποτέλεσμα και μιλούν για συναισθηματική ψήφο και ψήφο οργής, κάνουν όμως λάθος γιατί ήταν μία ώριμη συνειδητή πολιτική επιλογή».

  «Ο λαός αποφάσισε ότι τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπα και αυτό», εκτίμησε, «είναι μία σημαντική νίκη της κοινωνίας. Ο «καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος μας στερεί τη δυνατότητα να έχουμε τη δεδηλωμένη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο όπως υπογράμμισε, η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές Σαμαρά – Βενιζέλου και καθιστά ως πρώτη επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση.

  Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για επικοινωνιακά κόλπα των κομμάτων του μνημονίου και μερίδας των ΜΜΕ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη γραμμή του ΣΕΒ περί κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων του μνημονίου. «Όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν δεν θα επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που δίωξε ο λαός από την πόρτα», παρατήρησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ας σταματήσουν να ζητούν κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο, αυτό δεν είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά σωτηρίας του μνημονίου».

  «Θα πράξουμε ό,τι ακριβώς υποσχεθήκαμε και προεκλογικά, θα επανακαταθέσουμε την πρότασή μας για κυβέρνηση της Αριστεράς», επανέλαβε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στο τραπεζι υπάρχουν προτάσεις και άλλων αριστερών κομματων, όπως η πρόταση του ΚΚΕ για τους ανέργους, αλλά και προτάσεις άλλων δυνάμεων που, όπως είπε, είναι σε σύγκλιση με τις δικές μας θέσεις.

  Οι άξονες διαλόγου, όπως τους παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, έχουν ως εξής:

  - Αμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου με αιχμή την ακύρωση περαιτέρω περικοπών μισθών – συνταξεων

  - Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, όπως η παύση ισχύος της μετενέργειας)

  - Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)

  - Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα (Ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock)

  - Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους

  Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κλείνοντας ξεκαθάρισε:

  «Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, πρωτίστως όμως μας απασχολεί προς ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε την λαϊκή ετυμηγορία».

  Νωρίτερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια [Βλέπε άρθρο] . «Είναι μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα, αλλά και μεγάλη ευθύνη και για μένα προσωπικά», ανέφερε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της συνομιλίας τους.

  «Ναι» Φ. Κουβέλη σε κυβέρνηση Αριστεράς

  Γύρω στις 4.30 ολοκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού του κ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη. «Ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστέρας, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση» δήλωσε ο κ. Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη θέση του «για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες». Αναφέρθηκε ακόμη στις θέσεις του για απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, «αξιοποιώντας και το ευνοικότερο τοπίο που διαμορφώνεται».

  Ο κ. Κουβέλης επισήμανε πως κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαχειριστεί τη διερευνητική εντολή «στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση» ενώ καταλήγοντας σημείωσε πως η ΔΗΜΑΡ συμβάλλει «έτσι ώστε να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές».

  Επαφές σε αναζήτηση συμμαχιών

  Οπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του.

  Στις 5.30 μ.μ. θα δεχθεί αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων αποτελούμενη από τους: Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Γ. Παρασκευόπουλο, επικεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας, Γ. Τσέκο, συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας και Τ. Κρομμύδα, μέλος του Κ.Σ, ενώ στις 7 μ.μ. θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη. Αύριο Τετάρτη, θα γίνουν οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

  πηγη


  ...

  national pride


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι