Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Κοινωνικοπολιτικά

 • Ανέλαβαν καθήκοντα οι υπηρεσιακοί υπουργοί

  Ανέλαβαν τα καθήκοντά τους οι υπηρεσιακοί υπουργοί. Βολές Φ. Σαχινίδη στη τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΥΠΟΙΚ κατά «των κομμάτων που προκάλεσαν εκλογές» . Αιχμές Γ. Παπακωνσταντίνου κατά ΣΥΡΙΖΑ.

  Υπουργείο Οικονομικών

  Tη συνδρομή όλων προκειμένου να υπάρχει ήρεμο κλίμα στο δρόμο προς τις εκλογές, καθώς «η οικονομία είναι ψυχολογία» ζήτησε ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες. Όπως ανέφερε, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές.

  Ο απελθών υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, απευθυνόμενος στον κ. Ζανιά, είπε ότι η θέση του υπηρεσιακού υπουργού είναι μεν τιμητική, αλλά αποτελεί και μια δύσκολη πρόκληση, δεδομένων των συνθηκών. Κατά τον κ. Σαχινίδη, η χώρα βρίσκεται στα όριά της και υποστήριξε ότι τα κόμματα που προκάλεσαν τις νέες εκλογές, υπηρέτησαν μικροπολιτικές επιδιώξεις και θα λογοδοτήσουν για την επιλογή τους στην ιστορία. Ανέφερε επίσης ότι τα ελλείμματα της οικονομίας δεν «καλύπτονται» από τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων, αλλά τα προβλήματα θα λυθούν στις επερχόμενες εκλογές, μόνο με καθαρές επιλογές και στη βάση καθαρών προτάσεων.

  Υποστήριξε ακόμη ότι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών είναι το κατά πόσον θέλει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ [EUR=X] . Στη βάση αυτή, πρόσθεσε, και ο νέος υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα μείζονα ζητήματα της είσπραξης των εσόδων, της συγκράτησης των κρατικών δαπανών, της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της παραμονής της χώρας στο ευρώ, όσο διαρκεί η πολιτική αβεβαιότητα.

  Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

  Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, από τον απερχόμενο υπουργό, Παύλο Γερουλάνο, στην υπηρεσιακή υπουργό Τατιάνα Καραπαναγιώτη.

  «Είναι ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στο υπουργείο έναν άνθρωπο που γνωρίζω και εκτιμώ πάρα πολλά χρόνια, έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί τα θέματα του ΥΠΠΟΤ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Είναι ιδιαίτερη χαρά που παραδίδω ένα υπουργείο έτοιμο ν’ αντιμετωπίσει την κατάσταση και αυτό λόγω της σκληρής δουλειάς πάνω στην οποία είχαν επενδύσει και δουλέψει οι άνθρωποι του υπουργείου όλα αυτά τα χρόνια. Ένα υπουργείο που κατάφερε αυτά τα χρόνια και να συγχωνευθεί και ν’ αξιοποιήσει τις συνέργειες μεταξύ του πολιτισμού και του τουρισμού, και ιδιαίτερα αυτή την τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός κ. Γερουλάνος.

  Από την πλευρά της η νέα υπουργός Τατιάνα Καραπαναγιώτη σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή που σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί.

  Υπουργείο Αμυνας

  Νωρίς το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Αμυνας.

  Παρ΄ ότι προερχόμαστε από αντίθετα πολιτικά κόμματα προαγάγαμε το εθνικό συμφέρον. Η πατρίδα μάς χρειάζεται όλους, δήλωσε ο απελθών υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος.

  Τόνισε ακόμη ότι παρά τη ζοφερή οικονομική συγκυρία καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλά το αξιόμαχο και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων, να διαφυλαξουμε, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, πολλά από τα κεκτημένα στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μην επιτρέψουμε καμία έκπτωση στα θέματα εθνικής κυριαρχίας. Αποφύγαμε κάθε αδικαιολόγητο εξοπλισμό και προκρίναμε την άριστη συντήρηση του υπάρχοντος, πρόσθεσε.

  Αναφερόμενος στην εθνική συνεννόηση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία, ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ʼμυνας Γιαννης Ραγκούσης παρατήρησε ότι υπήρξαν και δύσκολες στιγμές, όπου δοκιμάστηκαν κομματικά αντανακλαστικά άλλων εποχών, αλλά επικράτησε το πνεύμα της συνεργασίας και αυτή είναι η παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμενες πολιτικές ηγεσίες. ʼλλωστε, συμπλήρωσε, ο ελληνικός λαός επιθυμεί συνεργατικά σχήματα.

  Ο κ. Ραγκούσης εξέφρασε την ελπίδα να μη μετατραπεί σε εθνική, η πολιτική κρίση την οποία έχει αγκαλιάσει η οικονομική κρίση και ζήτησε να επικρατήσει σωφροσύνη, εθνική υπευθυνότητα και να σταματήσει η πολιτική ανευθυνότητα.

  Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Φραγκούλης Φράγκος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπο του. Η εντολή που μας δόθηκε, πρόσθεσε, είναι να οδηγήσουμε με ασφάλεια και ομαλά τη χώρα προς τις εκλογές ώστε στη συνέχεια να παραδώσουμε τα καθήκοντά μας σε μια πολιτική κυβέρνηση. Κατέστησε δε σαφές ότι, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων του, δεν θα υπάρξει καμία διολίσθηση στα θέματα εθνικής κυριαρχίας παρά τον προβληματισμό που προκαλεί η οικονομική συγκυρία.

  Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

  Με την ευχή να παραμείνει στη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μόνο για έναν μήνα, να μην χρειαστεί, δηλαδή, να γίνουν και νέες εκλογές μετά τον Ιούνιο, ανέλαβε το ΥΠΕΚΑ ο νέος υπηρεσιακός υπουργός, καθηγητής και πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας.

  Εισερχόμενος στην αίθουσα τελετών του υπουργείου, ο κ. Τσάλτας συνέστησε σε όσους υπαλλήλους σηκώθηκαν να παραμείνουν καθισμένοι, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται παραγγέλματα «εγέρθητι». Μιλώντας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο νέος υπουργός υπενθύμισε ότι είχε, επί μακρό χρονικό διάστημα, ασχοληθεί με τα θέματα του υπουργείου σε ακαδημαϊκό επίπεδο, τόσο όσον αφορά το περιβάλλον όσο και τα θέματα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων.

  Χαρακτήρισε έκπληξη και πρόκληση την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο, αν και από διοικητικής άποψης, όπως είπε, η διοίκηση του ΥΠΕΚΑ ίσως αποδειχθεί «ευχάριστο διάλειμμα» σε σχέση με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που έχει 22.000 φοιτητές. Ο κ. Τσάλτας τόνισε, επίσης, ότι απαιτείται η συμμετοχή όλων των Ελλήνων για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

  Ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι παραδίδει σε υπηρεσιακό υπουργό, αλλά και χαρά, γιατί παρέδωσε στον κ. Τσάλτα. «Η χώρα» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είχε ανάγκη από σταθερή κυβέρνηση, αλλά κάποια κόμματα επέλεξαν να παίξουν μικροκομματικά παιχνίδια, που μας οδηγούν σε νέες εκλογές».

  Έκανε σύντομο απολογισμό του έργου στο ΥΠΕΚΑ, αναφερόμενος, ιδιαίτερα, στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, την αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, την πρόοδο του Κτηματολογίου και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τόνισε ότι ο νέος υπουργός έχει το κύρος και τις γνώσεις να οδηγήσει το υπουργείο ως τις επόμενες εκλογές.

  Στον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, που άλλαξε μετά από τριάντα χρόνια, την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μετά από επίσης τριάντα χρόνια και τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, που άλλαξε μετά από ογδόντα χρόνια, αναφέρθηκε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης. Ο τέως υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης επισήμανε, τέλος, τη δουλειά που έγινε, από τους υπαλλήλους του υπουργείου και με διακομματική συνεννόηση, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και, συνολικά, στον τομέα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

  Υπουργείο Εξωτερικών

  «Χαίρομαι γιατί παραδίδω το υπουργείο Εξωτερικών σε καλά χέρια», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών στον υπηρεσιακό υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη. «Η δική μου θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, αυτή τη φορά, θα είναι πιο σύντομη από τη δική σας», δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης και πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά αναλαμβάνει ως υπουργός μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που κύρια αποστολή έχει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Επέμεινε, ωστόσο, ότι ταυτόχρονα θα χειρίζεται και τις τρέχουσες υποθέσεις του κράτους, ενώ υπογράμμισε ότι «εάν υπάρξει οποιαδήποτε απειλή για τη χώρα μας, τότε θα την αντιμετωπίσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό».

  Απευθυνόμενος στα στελέχη του υπουργείου και της διπλωματικής υπηρεσίας, που παρευρέθησαν στην τελετή, ο κ. Μολυβιάτης είπε χαρακτηριστικά «με γνωρίζετε και σας γνωρίζω. Ξέρω τα προβλήματά σας, αλλά δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα τα λύσω μέσα σε έναν μήνα. Ωστόσο, πιστεύω ότι θα συνεχίσετε να εργάζεσθε με την ίδια αυταπάρνηση όπως το κάνατε μέχρι τώρα».

  Από την πλευρά του, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στη μεγάλη εμπειρία του κ. Μολυβιάτη, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν σταματούν. «Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής τα προβλήματα δεν παγώνουν ούτε υπάρχει η πολυτέλεια της αδράνειας», σημείωσε ο απερχόμενος υπουργός.

  Αναφερόμενος στο έργο του, κατά την εξάμηνη παραμονή του στο υπουργείο, ο κ. Δήμας, αφού προέβη σε μια σύντομη αναδρομή των όσων κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ελληνική διπλωματία κατά το διάστημα αυτό, τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα ήταν η διασφάλιση της ομαλότητας και σταθερότητας και η προάσπιση των συμφερόντων της χώρας.

  Σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, ο κ. Δήμας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα και υπενθύμισε ότι έχει ήδη συντελεστεί καλή προετοιμασία επί του θέματος, ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα προς την πλευρά της ΠΓΔΜ.

  πηγη


  ...

  national pride


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι