Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Κοινωνικοπολιτικά

 • Ευκαιρία κινητοποίησης επενδύσεων 60 δισ. ευρώ

  ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ κεφάλαια που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 60 δισ. ευρώ μπορεί να προσελκύσει η ελληνική οικονομία, εάν προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ειδικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

   Δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια του ελληνοκινεζικού επιχειρηματικού συνεδρίου, που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ, δείχνουν ότι η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μπορεί να βοηθήσει στο να αντισταθμιστεί η μείωση του ΑΕΠ.

   Έρευνα του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε στο συνέδριο προβλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα διαρκέσει ακόμα δυο χρόνια οδηγώντας σε μείωση του ΑΕΠ κατά 20% μέχρι το τέλος του 2012 και κατά 25% μέχρι το 2014. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι εφόσον υπάρξει μέτρια αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων θα έχουν καλυφθεί οι απώλειες μέχρι τις αρχές το 2020 και το χρέος της χώρας θα έχει μειωθεί σε επίπεδα κάτω του 120% του ΑΕΠ.

   Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Τάκης Αθανασόπουλος παρουσίασε μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία οι ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορούσαν να φθάσουν τα 60 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δυο χρόνια (συνεπεία της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων) κάτι που θα επιφέρει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1%, 50.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά και αύξηση των ετήσιων φορολογικών εσόδων κατά 3 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

   Κορυφαία στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ευελπιστούν πως από τις αρχές του 2013 θα επιταχυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων καθώς θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για πολλούς διαγωνισμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για αποκρατικοποιήσεις και το ενδιαφέρον αυτό είναι έντονο για ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ΟΛΠ, ΟΛΘ.

   Κατά την έναρξη του συνεδρίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρας τόνισε πως «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα ήταν σημαντικές σε ορισμένους τομείς, για παράδειγμα στην αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση, τις οδικές μεταφορές, το καμποτάζ στην κρουαζιέρα, τις δαπάνες για την υγεία, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και των αγορών». Ωστόσο, παραδέχθηκε πως «είχαμε πολύ μέτρια αποτελέσματα όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, εν μέρει λόγω των δυσμενών συνθηκών της αγοράς που επηρεάζεται από τις φήμες, ακόμα και τις δημόσιες δηλώσεις ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Η γραφειοκρατία για επενδύσεις εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, παρά την κάποια πρόοδο».

   Μιλώντας στην εκδήλωση του ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Τ. Αθανασοπουλος ανέφερε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, στην αξιοποίηση 28 κτιρίων του Δημοσίου, στα ΕΛΠΕ, στην Εγνατία Οδό και στην ΕΥΑΘ. Στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται επίσης η ΛΑΡΚΟ, ο ΟΔΙΕ, τα ΕΛΤΑ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, τα περιφερειακά αεροδρόμια και μαρίνες της χώρας.

   Ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι το 55% του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ αφορά την αξιοποίηση ακινήτων, με τη διοίκηση του Ταμείου να επιδιώκει συνέργειες με κλάδους όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές. Το 35% του χαρτοφυλακίου αφορά υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ., η παραχώρηση των οποίων θα οδηγήσει σε αξιόλογο κύμα επενδύσεων. Παρουσίασε ως επιτυχημένο μοντέλο ελληνοκινεζικής συνεργασίας τη συμφωνία με την Cosco για τη διαχείριση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά. Όπως είπε, από το 2008 που ξεκίνησε η συμφωνία καταγράφεται αύξηση του όγκου των κοντέινερ που διακινούνται μέσω του Πειραιά περί το 60% ετησίως.

   Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στους Financial Times ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές, καθώς προωθεί αποφασιστικά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων», με προϋπόθεση όπως τόνισε, να «αλλάξουμε την ψυχολογία».

   «Αν μπορέσουμε να αλλάξουμε την ψυχολογία, η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει Ελ Ντοράντο για τους επενδυτές. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι η χώρα δεν είναι κορεσμένη σε κανέναν τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου.

   Ειδικότερα, ο κ. Αθανασόπουλος προσδοκά ότι η πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) θα δώσει ώθηση για την άντληση 19 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους πιστωτές της. πηγη


  ...

  national pride


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι