Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Κοινωνικοπολιτικά

 • Σε αυτοανάφλεξη οφείλεται η έκρηξη.

   

  Σε αυτοανάφλεξη των πυρομαχικών που περιείχαν τα 98 εμπορευματοκιβώτια οφείλεται η δολοφονική έκρηξη που προκάλεσε την πολύνεκρη τραγωδία στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης σήμερα, λίγο πριν από τις έξι, το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κύπρου», από την περασμένη βδομάδα η διοίκηση της ναυτικής βάσης είχε παρατηρήσει ότι κάποια από τα εμπορευματοκιβώτια είχαν διογκωθεί, προφανώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, και ειδοποίησε τις αρμόδιες αρχές.

   Ο απολογισμός της τραγωδίας στο Ζύγι σε ό,τι αφορά ανθρώπινες απώλειες είναι 12 νεκροί. Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 62, δύο από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

  Οι 50 από τους τραυματίες δέχθηκαν ιατρική περίθαλψη και πήραν εξητήριο από το νοσοκομείο. Άλλοι 12 παραμένουν υπό παρακολούθηση. Δύο από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι ανακοινώθηκαν οι παραιτήσεις των υπουργού Αμύνης της Κύπρου Κώστα Παπακώστα και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη. Οι παραιτήσεις τους ανακοινώθηκαν μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία. Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έκανε αμέσως δεκτές τις παραιτήσεις και ζήτησε να παραμείνουν στα καθήκοντά τους μέχρι να αντικατασταθούν.

   

  Ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη στο χώρο της τραγωδίας στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί- Ζύγι, όπου το  πρωί σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις από φωτιά σε εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας.

  Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αρμοδίων, χωρίς ωστόσο οι στρατιωτικές αρχές της βάσης να ενημερωθούν για το τι αποφασίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από άλλη πηγή, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας φέρεται να επικοινώνησε με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο του συνέστησε όπως αποταθεί αμέσως σε ειδικούς και αν δεν καταφέρει να εντοπίσει ειδικούς εμπειρογνώμονες επί του θέματος στην Κύπρο, να κινήσει διαδικασίες για να συμβουλευθεί ή να καταφθάσουν κατεπειγόντως εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Αξίζει να σημειωθεί πως το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο διαθέτει επιθεωρητές για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, ωστόσο τα Στρατόπεδα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του, αφού δεν καλύπτονται από τη σχετική Νομοθεσία.

  Σήμερα την αυγή λίγο μετά τις τέσσερεις, στα εμπορευματοκιβώτια εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Σήμανε συναγερμός στη ναυτική βάση, όπου εκτός από το προσωπικό που ήταν υπηρεσία και τους αξιωματικούς που έσπευσαν στη βάση, προσέτρεξε και δύναμη της ΕΜΑΚ καθώς και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» μετά την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης κρίθηκε ότι οι επίγειες δυνάμεις θα ήταν δύσκολο να θέσουν υπό τον έλεγχο τους την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί και αποφασίστηκε να κληθούν πτητικά μέσα για να εμπλακούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ωστόσο τα ελικόπτερα δεν έφτασαν καν να απογειωθούν διότι μερικά λεπτά μετά την επικοινωνία, προκλήθηκε η έκρηξη.

  Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στην «Κ» ότι η βάση Ευάγγελος Φλωράκης ισοπεδώθηκε από την έκρηξη ενώ επικράτησε κατάσταση αλλοφροσύνης λόγω των πολλών θυμάτων και των τραυματιών.

  Στρατιωτική πηγή που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία της είπε στην «Κ» ότι «υπάρχουν αίτιοι για τη φονική καταστροφή οι οποίοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την μεγάλη τραγωδία».

  Υπενθυμίζεται πως όταν το υλικό κατασχέθηκε από τις κυπριακές αρχές από το Ιρανικό πλοίο «Monchegorsk», τον Ιανουάριο του 2009, οι Αμερικανικές αρχές προέτρεψαν από τότε την Κυπριακή Δημοκρατία πως θα έπρεπε είτε να καταστρέψει αμέσως το υλικό είτε να το παραδώσει στις αμερικανικές αρχές για την σωστή διαχείριση του. Κάτι βεβαίως που δεν έγινε, και η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως κρατήσει το υλικό και το αποθηκεύσει στη Ναυτική Βάση.

  Ερωτήματα εγείρονται ακόμη και ως προς την απόφαση αποθήκευσης των 2000 τόνων εκρηκτικών στην συγκεκριμένη ναυτική βάση, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.πηγη


  ...

  Πηγή


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι