Βρίσκεστε εδώ:

Κοινωνικοπολιτικά

 • Σκηνικό ΟΗΕ για πάρε-δώσε στο Κυπριακό στο Greentree

  Νέα Υόρκη: Τα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς να έχουν υψηλές προσδοκίες, θα επιχειρήσουν στη διάρκεια των συζητήσεων στο Greentree, που αρχίζουν αύριο, να διαμορφώσουν σκηνικό πάρε-δώσε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας και οι συνεργάτες του, έχουν ετοιμάσει διάφορα σενάρια, έχοντας υπόψη ότι δεν προχώρησαν όπως θα ήθελαν, οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν πρωτίστως στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας (εκ περιτροπής προεδρία) ενώ στην ατζέντα θα βρίσκονται το περιουσιακό και το θέμα της ιθαγένειας.

  Ο Μπαν Κι Μουν θα παραμείνει πολλές ώρες στην «απομόνωση» του Greentree ενώ φαίνεται ότι βάρος θα δοθεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Εκεί θα γίνει, όπως πιστεύουν τα Ηνωμένα Έθνη και το πάρε-δώσε.

  Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού θα πραγματοποιούν παράλληλες συζητήσεις με τις διαπραγματευτικές ομάδες, θα μεταφέρουν ένθεν και ένθεν ιδέες και θα παρουσιάζουν δικές τους, υπό τη μορφή γεφυρωτικών προτάσεων. Μέχρι και χθες, ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών δεν προέβλεπε κατάθεση δικού τους εγγράφου, εκτός κι εάν είναι πρόσφορο το έδαφος. Θα παρουσιάσουν, όμως, προφορικά τις ιδέες που έχουν διαμορφώσει στη βάση των εγγράφων που κατέθεσαν οι Χριστόφιας και Έρογλου, στις 15 Δεκεμβρίου, ως περιγράμματα λύσης. Εάν σημειωθεί πρόοδος στα θέματα της εκτελεστικής εξουσίας και σε συνδυασμό με τα όσα καταγράφηκαν στα θέματα Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι ικανοποιημένα. Θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν την εξέλιξη αυτή ως σημαντική και βήμα προς την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης. Από την ομάδα Κυπριακού του Διεθνούς Οργανισμού έχει ετοιμασθεί ένα έγγραφο με όλες τις συγκλίσεις, θεωρώντας ότι αποτελούν την προίκα της διαδικασίας, πλην όμως δεν έχει αποφασισθεί κατά πόσο θα παρουσιασθεί στους δυο διαπραγματευτές.

  Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν σε αυτή τη φάση τις προσπάθειες και τη διαδικασία. Ούτε και είναι στις προθέσεις τους, η αναστολή της πρωτοβουλίας. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια νέα τριμερή συνάντηση είτε το Μάρτιο είτε τον Απρίλιο. Όπως ανέφερε πηγή του Διεθνούς Οργανισμού δεν πρόκειται να αποφασίσουν εκ των προτέρων για το σενάριο της αποτυχίας και ως εκ τούτου τον καθορισμό μιας νέας συνάντησης. «Αυτό, εάν προκύψει, θα το εξετάσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το βράδυ της Τρίτης, έχοντας όλα τα δεδομένα ενώπιον μας», ανέφερε.

  Έντονο διαπραγματευτικό διήμερο στο Greentree

  Απόψε το βράδυ (7:30 τοπική ώρα) αναμένεται να προσέλθουν στο συγκρότημα Greentree του Λονγκ Αίλαντ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, με τις αντιπροσωπείες τους, για τις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη. Στο Greentree θα βρίσκονται επίσης και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ με την ομάδα Κυπριακού του ΟΗΕ και άλλους εμπειρογνώμονες, έτοιμοι για ένα σκληρό διαπραγματευτικό διήμερο, που στοχεύει στην επίτευξη ουσιαστικών συγκλίσεων πάνω στη διακυβέρνηση, στο περιουσιακό και σε άλλα βασικά κεφάλαια, με την προοπτική να αποφασιστεί η διεξαγωγή του επόμενου βήματος, που είναι η διεθνής διάσκεψη.

  Το Σαββατοκύριακο επρόκειτο να λάβουν χώρα συσκέψεις των αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού που ασχολούνται με το Κυπριακό, για την οριστικοποίηση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, καθώς υπήρχαν ακόμη ζητήματα που δεν είχαν ξεκαθαριστεί, κυρίως λόγω του ότι δεν είχαν δοθεί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου από τις δύο πλευρές τα περιγράμματα που είχε ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας, για το πώς βλέπουν τη λύση του Κυπριακού.

  Σύμφωνα με ελληνοκυπριακή πηγή, χθες δεν είχαν υπάρξει συναντήσεις της πλευράς μας με τα Ηνωμένα Εθνη, δεν αποκλείεται ωστόσο να λάβουν χώρα σήμερα.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθεται σε συσκέψεις με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που τον συνοδεύουν, ενώ χθες το βράδυ δείπνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

  Ελληνοκυπριακή πηγή προέβλεψε σκληρό διαπραγματευτικό παιγνίδι στο Greenrtree, αλλά επισήμανε ότι η πλευρά μας προσέρχεται με καλή θέληση και θωρακισμένη πίσω από τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και τους ξεκάθαρους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ακόμη και με το τελευταίο του ψήφισμα.

  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν μελετηθεί από την πλευρά μας όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς δεν αποκλείεται, ούτε η άσκηση πιέσεων από τον ΟΗΕ, καθώς επιμένουν ότι η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί πέραν της 1ης Ιουλίου, αλλά ούτε και κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων από την τ/κ πλευρά, με υποβολή τροποποιημένων θέσεων στα θέματα της διασταυρωμένης ψήφου και του περιουσιακού. Κάτι που είχε συμβεί πριν ένα χρόνο στο περιουσιακό και παρότι οι θέσεις αυτές απείχαν πολύ από το τι μπορούμε να αποδεχτούμε, χαιρετίστηκαν από τον κ. Ντάουνερ ως θετικά βήματα.

  Οι προσδοκίες της πλευράς μας, πάντως, όπως διαφάνηκε κι από την δήλωση του Προέδρου Χριστόφια κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, αφού τίποτε από όσα ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας προ της συνάντησης δεν εκπληρώθηκαν.

  Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου δεν είχαν ανταλλαγεί τα 20σέλιδα έγγραφα που συμφώνησαν να επιδώσουν οι δύο πλευρές, κάτι που ενόχλησε τους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού και σύμφωνα με πληροφορίες θα το εγείρει ο κ. Μπαν στους ηγέτες στο Greentree.

  Ελληνοκυπριακή πηγή ανέφερε ότι από τη μία η τ/κ πλευρά δεν προσκόμισε τα στοιχεία που ζητήθηκαν για το εδαφικό και τους εποίκους και από την άλλη στα κομβικά κεφάλαια, το προσχέδιο που έδωσε στις 15 Δεκεμβρίου απλά επαναλαμβάνει μαξιμαλιστικές θέσεις, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν υποβληθεί στα τριάμισι χρόνια των συνομιλιών και άρα δεν κρίνονται ιδιαίτερα υποβοηθητικές.

  Τα Ηνωμένα Εθνη αφήνουν να διαρρεύσει ότι έχουν ετοιμάσει δικό τους έγγραφο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν στο «πήγαινε – έλα» που θα γίνει στο Greentree, επιχειρώντας να γεφυρώσουν τις διαφορές των δύο εγγράφων των πλευρών. Όπως μας είπε ε/κ πηγή, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η επίσημη κατάθεση του εγγράφου από τα Ηνωμένα Εθνη, αφού αυτό αντίκειται στους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα για κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών.

  Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει τους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού να συζητούν τα σημεία του με τις δύο πλευρές χωριστά κι όπως διαρρέουν, θα είναι ιδιαίτερα πιεστικοί.

  Πάντως γύρω από το θέμα τις επίδοσης των εγγράφων στα Ηνωμένα Εθνη, το τοπίο δεν είναι απολύτως καθαρό. Τουρκοκυπριακή πηγή υποστήριξε ότι επιδόθηκαν χθες, κάτι που αρνήθηκαν κατηγορηματικά – σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην πλευρά μας – δύο μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

  Άλλη ελληνοκυπριακή πηγή θεώρησε ως πιθανότερο να δοθούν τα περιγράμματα απόψε το βράδυ, κατά την άφιξη των αντιπροσωπειών στο Greentree.

  http://www.philenews.com


  ...

  national pride


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι