Βρίσκεστε εδώ:

Κοινωνικοπολιτικά

 • Τεντωμένα τα νεύρα στη Μεσόγειο με το Πίρι Ρέις Μέσα στην «ελληνοκυπριακή» ζώνη  Οι "βόλτες" του Πίρι Ρέις στην Κυπριακή ΑΟΖ - Συνοδεύεται και από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία - Προκλητική τουρκική ρητορική - Φήμες για συνάντηση Παπανδρέου-Ερντογάν

  Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι με αφορμή τις γεωτρήσεις της Noble Energy (στην οποία μετέχει η ισραηλινή "Delek") στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως παρά την προκλητική ρητορική που έχει αναπτύξει το τελευταίο εικοσαήμερο η Τουρκία, δεν εμφανίζεται αποφασισμένη να "κόψει" το σκοινί.

  Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ένα από τα πλοία της ξεκίνησε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο κοντά στην ίδια περιοχή που πραγματοποιεί έρευνες και η Κυπριακή Δημοκρατία.

  Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν την Τρίτη ότι το ερευνητικό πλοίο Πίρι Ρέις άρχισε έρευνες με στρατιωτική προστασία στην ανατολική Μεσόγειο.

  Νωρίτερα, ένας από τους ηγέτες των τουρκοκυπρίων, ο Ιρσέν Κιουτσούκ, δήλωσε ότι το πλοίο ξεκίνησε έρευνες, αλλά δεν ανέφερε που ακριβώς.

  Η αποστολή του Πίρι Ρέις άρχισε την Παρασκευή μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της ηγεσίας των τουρκοκυπρίων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιταχθεί στην συμφωνία, που προέκυψε ως απάντηση σε ανάλογη ενέργεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Την Τρίτη, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, έκανε έκκληση για ψυχραιμία προκειμένου να αποφευχθεί εκτροχιασμός των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκύπριων. Όπως είπε, τα ΗΕ θα εξετάσουν τον ενδεχόμενο μεσολάβησης τους στην διαμάχη για τα ενεργειακά κοιτάσματα εάν το ζητήσουν και οι δύο πλευρές.


  Ασκήσεις ισορροπίας πάνω από την "Αφροδίτη"


  "Συνωστισμός" παρατηρείται στην εναέρια και θαλάσσια περιοχή γύρω από την γεώτρηση της Noble Energy.
  Δύο αμερικανικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας πετούν καθημερινά για 3-5 ώρες πάνω από το Οικόπεδο 12 και πάνω από την πλατφόρμα γεώτρησης, με σκοπό να επιτηρούν την περιοχή, ενώ στα όρια των συνόρων της κυπριακής ΑΟΖ με την ισραηλινή πετούν 10 ισραηλινά ελικόπτερο και δύο μαχητικά.
  Από θαλάσσης και γύρω από την πλατφόρμα το ισραηλινό Ναυτικό διατηρεί 4 πυραυλακάτους σε απόσταση 4 μιλίων από την πλατφόρμα εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, ενώ στη περιοχή πλέουν και βοηθητικά πλοία από την Βρετανία και τις ΗΠΑ.
  Η προσοχή της Λευκωσίας στρέφεται αυτή τη στιγμή στα τρία ερευνητικά σκάφη της Νορβηγικής εταιρίας «Βερίτας», τα οποία έχει εκμισθώσει η Άγκυρα και κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο. Ήδη η κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονα διαβήματα στο Όσλο, το οποίο διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες.

  Οι τουρκικές προκλήσεις

  Σε μία προκλητική δήλωση, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως «η Μεσόγειος ήταν τουρκική λίμνη. Αλλά τώρα τελευταία δεν πήγαμε και πολύ εκεί, με αποτέλεσμα κάποιοι να βρουν ελεύθερο το πεδίο. Τι δουλειά έχει εκεί το Ισραήλ; Δεν είναι χώρα ειδική στις έρευνες πετρελαίου...».

  Παράλληλα, εξ ίσου προκλητικές ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης που επανέφεραν στο προσκήνιο τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου. Ο Μπούλεντ Αρίντς υποστήριξε συγκεκριμένα πως«δεν έχουμε ανάγκη, ούτε και πρόθεση να κάνουμε πόλεμο με κανέναν. Ελπίζω ότι η απέναντι πλευρά δεν θα έχει το θράσος να αναγκάσει την Τουρκία να κάνει χρήση βίας».

  Παράλληλα, συνεχίζοντας τις ακραίες του τοποθετήσεις ο Αρίντς σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ανέφερε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να βιαστεί για να διορθώσει ένα λάθος της» και συνέχισε: «Το λάθος αυτό είναι το εξής: το γεγονός ότι έκαναν δεκτή την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου σαν να εκπροσωπεί ολόκληρο το Νησί ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της Ε.Ε.».

  Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. στο δεύτερο μισό του 2012, είπε: «Οι συνομιλίες -με την Ε.Ε.- δεν θα συνεχιστούν σε καμία περίπτωση. Επειδή γνωρίζουμε τα εμπόδια και τις ενστάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνοκυπριακή πλευρά όταν θα αναλάβει την προεδρία, τους λέμε, εσείς πρώτα φροντίστε να ενωθείτε, να φτάσετε στο σημείο να εκπροσωπείτε ολόκληρη την Κύπρο και μετά θα καθίσουμε μαζί σας στο ίδιο τραπέζι».

  Τετ-α-τετ Παπανδρέου-Ερντογάν;


  Την ίδια ώρα, πληροφορίες της Hurriyet έκαναν λόγο για επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου συνοδεία μελών του υπουργικού συμβουλίου. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από πηγή του περιβάλλοντος του Ταγίπ Ερντογάν.

  Η επίσκεψη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου και στόχος της θα είναι η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο πλευρών «σε όλα τα επίπεδα».

  Το Πίρι Ρέις

  Εν τω μεταξύ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», το οποίο συνοδεύεται από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία παρέμενε μέχρι το απόγευμα της Τρίτης μέσα στην «ελληνοκυπριακή» ζώνη, όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

  Η ομάδα των  τριών τουρκικών πλοίων κινείται στο όριο της περιοχής που αποκαλείται «οικόπεδο 12» μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Δηλαδή, το «Πίρι Ρέις» με την τουρκική φρεγάτα «Giresun» και την τουρκική κορβέτα «Bartin» πλέουν στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η Λευκωσία για τη διεξαγωγή γεωτρήσεων. Κατά τους Τούρκους, το «Πίρι Ρέις», που ναυπηγήθηκε το 1978, διενεργεί σεισμικές έρευνες και έχει δυνατότητα να συνεχίσει τις εργασίες για 20 μέρες.

  Έλληνες και  Κύπριοι αξιωματούχοι αμφισβητούν  τους ισχυρισμούς ότι το «Πίρι Ρέις» μπορεί να κάνει σεισμικές εργασίες σε ανοικτή θάλασσα και επιχειρηματολογούν ότι, αν το τουρκικό σκάφος είχε τέτοιες δυνατότητες, η Άγκυρα δεν θα είχε λόγους να συνάψει συμφωνία για έναρξη εργασιών με νορβηγικές εταιρείες.

  Η απόφαση της  τουρκικής κυβέρνησης να προβάλει την παρουσία της σε διεθνή ύδατα, αλλά μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα με τουρκικά πολεμικά πλοία, που κινούνται σε απόσταση περίπου 25 μιλίων από την εξέδρα των γεωτρήσεων, παρακολουθείται με προσοχή από τις κυβερνήσεις ξένων χωρών.

  Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κυρία Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δήλωσε ότι οι κινήσεις του «Πίρι Ρέις» παρακολουθούνται και ότι η Λευκωσία προβαίνει ήδη στα κατάλληλα διαβήματα.

  Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο ανώτατος Διοικητής των  ΝΑΤΟϊκών Δυνάμεων στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, επισκέπτεται την  Τουρκία για συναντήσεις με τον  αρχηγό του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγό Νετσντέτ Οζέλ και τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ.

  Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός ναύαρχος Σταυρίδης εικάζεται ότι θα συζητήσει με τους Τούρκους συνομιλητές του για  την κατάσταση στην ανατολική  Μεσόγειο.
  ση στην ανατολική  Μεσόγειο.


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι