Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Κοινωνικοπολιτικά

 • ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.Πρώτο βήμα συμφωνίας, όλα τα μέτρα που μπήκαν στο τραπέζι

  Απολύτως θετικά: Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην αποστολή της τρόικας, Π. Τόμσεν, ερωτηθείς χθες εάν οι συζητήσεις εξελίσσονται καλά, απάντησε κατηγορηματικά «απολύτως»

  Με μεγάλο ζητούμενο την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, σε πολιτικό επίπεδο, για το «πακέτο» των 11,5 δισ. το αργότερο έως τη Δευτέρα, διερευνώνται αυτές τις ώρες όλες οι εναλλακτικές ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την επιβολή των νέων οδυνηρών μέτρων, χωρίς πάντως να αποκλείεται ορισμένα από αυτά να εφαρμοστούν ήδη από τη φετινή χρονιά.Σε μεγάλο «αγκάθι» εξελίσσονται οι νέες περικοπές στις συντάξεις, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για αύξηση κατά ένα έτος του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε τα ταμεία να εξοικονομήσουν περίπου 550 εκατ. ευρώ, αλλά ακόμη και η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων αδείας και εορτών στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

  Τα τελευταία σενάρια κάνουν λόγο το πλαφόν στις συντάξεις -κύριες και επικουρικές- να τεθεί στην περιοχή των 2.500 ευρώ (2.200 ευρώ για τις κύριες και 300 ευρώ για τις επικουρικές), ενώ σκληρό είναι το «παζάρι» για τις οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, ώστε να μην εφαρμοστούν από τα 1.000 ευρώ, που ήταν το επικρατέστερο σενάριο, αλλά από τα 1.400 ευρώ και άνω.

  «Πάμε καλά, αλλά…»
  Οι καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι εξελίξεις στις ελληνικές τράπεζες, η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας έως ότου εισρεύσει η επόμενη δόση στη χώρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης χθεσινής ημέρας των διαβουλεύσεων των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

  Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για καλό κλίμα στην περίπου δίωρη σύσκεψη που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Χρ. Σταϊκούρα και τα υπόλοιπα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην αποστολή της τρόικας, Π. Τόμσεν, που ερωτηθείς χθες εάν οι συζητήσεις εξελίσσονται καλά απάντησε κατηγορηματικά «απολύτως».

  «Εγινε συζήτηση επί όλων των θεμάτων. Ουσιαστικά κανένα θέμα δεν έκλεισε. Υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις», έλεγε χθες παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Η ίδια πηγή διευκρίνιζε πως στην τρόικα δεν παραδόθηκε η λίστα με τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας, πάντως, πως υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία όμως θα έπρεπε πρώτα να συζητηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών πριν παραδοθεί στην τρόικα. Το ίδιο στέλεχος χαρακτήριζε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ «όπλο» για το αίτημα της Ελλάδας περί παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, θέμα που -όπως είπε- θέτει πάντα σε κάθε συζήτηση η ελληνική πλευρά. Υπογράμμιζε, όμως, πως η τρόικα ήταν ξεκάθαρη πως θέλει από την κυβέρνηση να υλοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν το Μάρτιο.

  Πιο νωρίς τα μέτρα
  Το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει ορισμένα από τα μέτρα των 11,5 δισ. να εφαρμοστούν ήδη από τη φετινή χρονιά με διττό στόχο: Αφενός να δοθούν στην τρόικα απτά δείγματα γραφής πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επαναφέρει το πρόγραμμα σε βιώσιμη τροχιά, αφετέρου να καλύψει τις προβλεπόμενες αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού, για τις οποίες αργά ή γρήγορα η τρόικα θα απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

  Στα μέτρα που είναι πιθανόν να έλθουν νωρίτερα είναι:

  1. Περικοπές μέχρι και 40% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων από το Σεπτέμβριο. Η μείωση θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ, ανεξάρτητα από το χρόνο συνταξιοδότησής τους.

  2. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που θα φέρει δραστικές μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, μέτρο που πιθανόν να ισχύσει αναδρομικά από το 2011 για όσες ΔΕΚΟ διαπιστωθεί πως δεν εφάρμοσαν το σχετικό νόμο.

  3. Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, εάν η τρόικα απορρίψει τελικά τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για να αποφύγει τις μειώσεις.

  4. Συντάξεις: Όλα παραμένουν ανοικτά στο θέμα αυτό και ορισμένα μέτρα, όταν ξεκαθαρίσουν, ίσως εφαρμοστούν άμεσα.

  Τα σενάρια για συντάξεις και επιδόματα
  Τα μέτρα 5 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 11,5 δισ. ευρώ, που καλείται να καλύψει το υπουργείο Εργασίας θα προέλθουν από περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα. Ενα από τα βασικά σχέδια που εξετάζονται προβλέπει:

  Διεύρυνση των παρακρατήσεων στις συντάξεις. Οι νέες μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και θα επιβληθούν στα ποσά των κύριων συντάξεων που απομένουν μετά τις ήδη παρακρατούμενες (και διατηρούμενες) εισφορές σε ποσοστά 5% για το τμήμα από τα 1.000 ευρώ – 1.300 ευρώ και 25% ή 27% (αντί του 20% σήμερα) από τα 1.300 ευρώ και πάνω.

  Επιβολή πλαφόν 2.000 – 2.200 ευρώ στις κύριες συντάξεις (περιλαμβάνονται οι συντάξεις χηρείας και εξ ιδίου δικαιώματος καθώς και οι διπλές συντάξεις) και 300 ευρώ στις επικουρικές.

  Για τις επικουρικές συντάξεις θα καταργηθεί η καταβολή δώρων ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης και ηλικίας του συνταξιούχου.

  Καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και περιορισμός των παροχών, με στόχο να εξοικονομηθούν 3,2 δισ. στη διετία.

  Αναδρομική μείωση των εφάπαξ στα περισσότερα Ταμεία, τα οποία, όπως έδειξαν οι αναλογιστικές μελέτες, χορηγούν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι. Η μείωση των εφάπαξ για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσιων Υπαλλήλων θα γίνει από την 1/9/2010.

  Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για την αύξηση κατά ένα έτος του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Με βάση την πρόταση αυτή, τα Ταμεία θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 550 εκατ. ευρώ. Εναλλακτική πρόταση υπάρχει, τέλος, και για την περικοπή κατά 35% της μιας από τις δύο καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους διπλοσυνταξιούχους για την εξοικονόμηση επιπλέον κονδυλίων για τα Ταμεία.

  πηγη


  ...

  national pride


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι