Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Κοινωνικοπολιτικά

 • To πρόβλημα της εποχής μας.

  Dimitris Kouloumpis

  Το πρόβλημα της εποχής μας δεν είναι το μνημόνιο, όσο κι αν η πλειοψηφία το βρίζει μέρα-νύχτα. Το μνημόνιο, δηλαδή η βίαιη, εμφανής και απότομη απώλεια μέρους της εθνικής κυριαρχίας (ακόμη περισσότερο συγκριτικά με πριν, υπάρχουν «διαβαθμίσεις» εθνικής κυριαρχίας) είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο.
  Τα αίτια τα γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι μας…είναι βασικά η υπέρμετρα έντονη έλλειψη παιδείας, κοινωνικής ευσυνειδησίας και δημιουργικής/παραγωγικής δράσης των Ελλήνων. Όλες αυτές οι ελλείψεις δημιουργούν ένα πλέγμα αρνητικών, αντικοινωνικών και αυτοκαταστροφικών νοοτροπιών στον σύγχρονο Έλληνα…αδυνατεί να διακρίνει το κοινό καλό και όταν το διακρίνει συνήθως προτιμά το βραχυχρόνιο προσωπικό συμφέρον του. Ο συνάνθρωπος ακόμη και ο σύντροφός του είναι ανταγωνιστής, ακριβώς επειδή νιώθει μόνος στην ζωή αδυνατεί να νιώσει μέρος του εθνικού συνόλου, να ταυτιστεί με το σύνολο ως μέλος του και να αγωνιστεί για το συμφέρον του ως μέλους του συνόλου και όχι ως μονάδα.

  Για όλες αυτές τις «πηγές του κακού», τεράστια ευθύνη έχει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Όχι μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά όλα τα κόμματα του πολιτικού συστήματος. Τα μικρότερα κόμματα ακόμη κι αν δεν μετέχουν άμεσα στη νομή της κεντρικής εξουσίας έχουν εξίσου σημαντικές ευθύνες ως φορείς σημαντικής εξουσίας (στο εκπαιδευτικό σύστημα, στα γράμματα και στον πολιτισμό κλπ), ως συνυπεύθυνα της επικρατούσας νοοτροπίας αποχαύνωσης των πολιτών και ως άλλοθι των μεγάλων κομμάτων. Τα μεγάλα κόμματα υπάρχουν γιατί τα μικρά εσκεμμένα θέλησαν να παραμείνουν μικρά. Αύριο οι πολίτες έχουμε μία ευκαιρία να δηλώσουμε την θέλησή μας ν’ αλλάξουμε (και όχι αλλάξει) αυτός ο τόπος, θέληση να ζήσουμε σε μία ευνομούμενη Πολιτεία αντίστοιχη και καλύτερη από αυτές που βλέπουμε στα ταξίδια μας στο εξωτερικό και όχι σε ένα κρατικό μόρφωμα –γιατί ούτε καν σοβαρό Κράτος δεν έχουμε- που μας κρατάει χαμηλά, σκυφτούς και ανελεύθερους. Αν και συνυπεύθυνα τα μικρά κόμματα και πολλά απ’ αυτά ακόμη χειρότερα αναλογικά από τα μεγάλα, το βασικό μήνυμα που πρέπει να δώσει ο πολίτης είναι ότι πλέον από πρόβατο έγινε κριτής και τιμωρός κάθε άθλιας διακυβέρνησης.
  Πρέπει να συνειδητοποιήσουν και τα κόμματα και οι πολιτικοί μεμονωμένα ότι κάθε καταστροφική κυβερνητική θητεία κόμματος και κάθε δράση βουλευτή που βλάπτει την χώρα θα τιμωρούνται παραδειγματικά από τους πολίτες έστω κι αν δεν τους ακουμπά η Δικαιοσύνη. Αν το ΠΑΣΟΚ πίστευε ότι με την συγκεκριμένη πολιτική από κυβέρνηση θα βρεθεί εκτός βουλής και θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη, αν ο κάθε βουλευτής πίστευε ότι στις επόμενες εκλογές όχι μόνο δεν θα εκλεγεί αλλά δεν θα μπορεί καν να κυκλοφορήσει ασφαλής στη γειτονιά του, τότε σίγουρα δεν θα έκαναν όλα αυτά τα εγκλήματα στον τόπο. Βασική αρχή της οικονομικής επιστήμης είναι το (οριακό) όφελος και το (οριακό) κόστος κάθε πράξης μας. Όταν συνεπώς ο πολίτης συμπεριφέρεται ως πρόβατο και ο ίδιος αφαιρεί κάθε κόστος από τις ενέργειες των πολιτικών, τότε αυτόματα τους δίνει κίνητρο να δράσουν σκεπτόμενοι μόνο το όφελος τους. Η ζωή κινείται με κίνητρα και όχι με ιδεολογήματα και θεωρίες περί δικαιοσύνης. Όταν το πολιτικό σύστημα γνωρίζει πώς μέσω των ΜΜΕ ότι αθλιότητες και να πράξει θα πείσει τις μάζες να το ξαναψηφίσουν λίγο πριν τις εκλογές και ας το βρίζουν όλο τον υπόλοιπο χρόνο, τότε αυτονόητα θα συνεχίσει να εγκληματεί στον τόπο. Οι εκλογές αύριο θα έχουν κάποια ωφέλεια μόνο εάν τα δύο μεγάλα κόμματα γίνουν μικρά. Μόνο εάν ο κόσμος αποδεσμευθεί από την οπαδική κομματική νοοτροπία και αποφασίσει να υποστηρίξει λύσεις που συμβάλλουν στο κοινό καλό. Όταν θα μάθουμε να ψηφίζουμε σκεπτόμενοι ότι είναι προτιμότερο να υποστηρίξω αυτό το κόμμα που θα κάνει και κάποιο καλό στον τόπο π.χ. θα φτιάξει το εθνικό οδικό δίκτυο στο οποίο ίσως στο μέλλον σκοτωθώ εγώ ή το παιδί μου από το να ψηφίσω αυτό το κόμμα επειδή ο Χ υποψήφιος εάν βγει ίσως διορίσει το παιδί μου, αδιαφορώντας όμως εάν το ίδιο το παιδί μου σκοτωθεί στον δρόμο που δεν έφτιαξε το κόμμα ή πεθάνει από ναρκωτικά επειδή το κόμμα που ψήφισα δεν έχει συλλάβει ούτε έναν μεγαλέμπορο, τότε και μόνο τότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες να ξαναμεγαλουργήσει αυτός ο τόπος… Δημήτρης Κουλουμπής


  ...

  national pride


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι