Βρίσκεστε εδώ:

Κοινωνικοπολιτικά

 • Τουρκία: Παραλαβή πηγαίων κωδικών F-16

  ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-ΕΛΛΑΔΑ: Τουρκία: Παραλαβή πηγαίων κωδικών F-16
  skip to main | skip to sidebar

  Τουρκία: Παραλαβή πηγαίων κωδικών F-16

  Τουρκία: Παραλαβή πηγαίων κωδικών F-16
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), αποδέχτηκαν να δώσουν τους «πηγαίους κωδικούς» (χρόνιο αίτημα της Τουρκίας) των μαχητικών F-16, που κατασκευάζονται από την εταιρία Lockheed Martin. Το πρόγραμμα του υπολογιστή, που ελέγχει εξ'ολοκλήρου το πτητικό σύτημα και τον όπλισμό ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ΗΠΑ, ενώ ο υπολογιστής του αεροσκάφους δεν αναγνώριζε οπλικά συστήματα ή ανταλλακτικά που παρήγαγε μια ξένη χώρα στις δικές της βιομηχανίες.

  Μέχρι τώρα έχουν παραχθεί 4.200 F-16 τα οποία χρησιμοποιούνται από 26 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ισραήλ, λόγω αυτού του περιορισμού, όποια χώρα επιθυμούσε να εκσυγχρονίσει τα F-16, υποχρεώνονταν να καταφύγει στις ΗΠΑ.
  Αυτός ο περιορισμός πλέον δεν θα ισχύει για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
  Ο Τουρκικός στρατός με την νέα παραγγελία στις ΗΠΑ των 30 F-16 αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων το ένα, θα έχει συνολικά 250 F-16 έχοντας μαζί με τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο στόλο F-16 διεθνώς.
  Με την συμφωνία συνολικου κόστους 2,9 δις δολαρίων, ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον, θα εκσυγχρονιστούν τα 213 F-16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με κόστος 5,2 εκ.$ το καθένα.
  Μετά από την εξέλιξη ενός λογισμικού για τα F-16, η Τουρκία ζήτησε από την Ουάσιγκτον να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα στα αεροπλάνα της.
  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είδε θερμά αυτό το αίτημα και άνοιξε ο δρόμος για την χρήση στα F-16 των οπλικών συστημάτων που θα παράγει η ASELSAN.
  Η Τουρκία αποκτώντας τους «πηγαίους κωδικούς F-16», σπάει το μονοπώλιο στον εκσυγχρονισμό των F-16 που είχαν οι ΗΠΑ, έτσι θα μπορεί να εκσυγχρονίσει F-16 άλλων χωρών, αναλαμβάνοντας τον εκσυγχρονισμό των παλιών μοντέλων F-16 που χρησιμοποιεί το Πακιστάν.
  fox2magazine
  ...

  Πηγή