Βρίσκεστε εδώ:

Κοινωνικοπολιτικά

 • Υποδοχή κατακτητή σήμερα στον Γερμανό υπουργό Φ. Ρέσλερ

  Υποδοχή κατακτητή σήμερα στον Γερμανό υπουργό Φ. Ρέσλερ
  Μπορεί στη Γερμανία το κόμμα του, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, να βυθίζεται, αλλά ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ θα τύχει βασιλικής υποδοχής στην Ελλάδα. Ο κ. Ρέσλερ φτάνει σήμερα στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπίας Γερμανών επιχειρηματιών, εν μέσω σεναρίων για το περιεχόμενο της βαλίτσας του.

  Η κυβέρνηση επιχείρησε να διαψεύσει χθες ότι ο αντικαγκελάριος φέρει και σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, με παράλληλη απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων (π.χ. στη διαχείριση από τους δανειστές περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μίλησε προχθές με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και δεν τέθηκε το συγκεκριμένο θέμα. Το γεγονός ότι είναι στρατιωτικός γιατρός, «ειδικευμένος στις καρδιακές αρρυθμίες έπειτα από καρδιοχειρουργική επέμβαση», προκαλεί πάντως συνειρμούς...
  Ο Φ. Ρέσλερ φέρεται ως κομιστής προτάσεων για την ενίσχυση των γερμανικών επενδύσεων προς την Ελλάδα καθώς και για την ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της ίδρυσης επενδυτικής τράπεζας. Ταυτόχρονα θα παραλάβει και το αίτημα της κυβέρνησης για παροχή τεχνικής βοήθειας από το Βερολίνο, με βάση όσα συζητήθηκαν στο πρόσφατο ραντεβού Μέρκελ - Παπανδρέου. Θα συμμετάσχει στο ελληνογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ που συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη και κατά πάσα πιθανότητα με τον πρωθυπουργό.
  Οι Γερμανοί επιχειρηματίες, που εκπροσωπούν 45 εταιρίες από τους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, των ακινήτων κ.λπ., θα πραγματοποιήσουν και κατ’ ιδίαν επαφές με Ελληνες επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο του φόρουμ θα κάνει μία από τις πρώτες εμφανίσεις του και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων Κ. Μητρόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει την Παρασκευή.
  Ο Φ. Ρέσλερ, που είχε επιχειρήσει μέσω της ανθελληνικής ρητορείας να συγκρατήσει την πτώση των Γερμανών Φιλελευθέρων στις τοπικές εκλογές, εσχάτως έχει περιορίσει τις αρνητικές δηλώσεις. Ενδεχομένως κατανόησε ότι θα κερδίσει περισσότερα σε πολιτικό επίπεδο αν ανοίξει τον δρόμο για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

  Φώτης Κόλλιας  «Έρχεται χρεοκοπία (και δραχμή) και ο Γιώργος φεύγει»
  «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και ο Γιώργος Παπανδρέου θα χάσει την εξουσία» προβλέπει ο διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος Μάικλ Λιούις, ο οποίος είχε επισκεφτεί προ μηνών την Ελλάδα, στο πλαίσιο έρευνας για το περιοδικό «Vanity Fair» όπου εργάζεται. Εκτιμά, μάλιστα, ότι η ελληνική χρεοκοπία «θα είναι οδυνηρή» και ανεξέλεγκτη και ότι η Ελλάδα «θα εγκαταλείψει το ευρώ», με τους πιστωτές να «φορτώνονται με μεγάλες ζημιές».
  Ο Λιούις προβλέπει ότι την τύχη του Ελληνα πρωθυπουργού θα έχει και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, καθώς και οι δύο «έχουν αποξενωθεί από τους πολίτες των χωρών τους». Ο δημοσιογράφος μίλησε στο Reuters, στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου βιβλίου του, με τίτλο «Μπούμεραγνκ: Ταξίδια στον νέο τρίτο κόσμο», στο οποίο περιλαμβάνεται και η επίσκεψή του στην Ελλάδα.
  Θεωρεί ότι και η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσει, αλλά από τις επισκέψεις του σε Αθήνα και Δουβλίνο διαπίστωσε μια σημαντική διαφορά μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών: «Οι Ιρλανδοί απλώς έχουν μεγαλύτερο ταλέντο στην ανέχεια. Αν επιβάλλετε στους Ελληνες τα μέτρα που επιβλήθηκαν στους Ιρλανδούς, τότε οι άνθρωποι θα πυροβολούνται στον δρόμο» είπε στο Reuters.
  Στο τέλος της συνέντευξης κράτησε, πάντως, και «μια πισινή», υποστηρίζοντας ότι «ουδείς μπορεί να σας πει τι ακριβώς θα συμβεί, γιατί η κατάσταση είναι εξαιρετικά περίπλοκη».


  Αναθεωρεί τώρα και το ΑΕΠ το «μαγειρείο» της Στατιστικής Αρχής
  Μαγείρεψαν το έλλειμμα οδηγώντας τη χώρα στον γκρεμό του ΔΝΤ και του Μνημονίου και τώρα κάνουν το ίδιο και με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για να κατηγορήσουν τη Ν.Δ.! Η κυβέρνηση του Μνημονίου επιρρίπτει ευθύνες στη Ν.Δ. για τις αλλαγές στο ΑΕΠ ισχυριζόμενη ότι παρουσίαζε μια εικονική πραγματικότητα για την οικονομία την περίοδο 2007-2008.
  Δύο μόλις ημέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του νέου έτους, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), που καταγγέλθηκε από δικά της στελέχη ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 και οδήγησε τη χώρα σε εθνική υποτέλεια, αναθεώρησε και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της τελευταίας πενταετίας, με αποτέλεσμα να αλλάξουν εντελώς όλα τα νούμερα σε ό,τι αφορά την ύφεση. Αρα, η κυβέρνηση προγραμμάτιζε την οικονομική της πολιτική πάνω σε λάθος στοιχεία.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις νέες αναθεωρημένες παραδοχές της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το 2012 η χώρα μπαίνει στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, αφού το αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη εμφανίστηκε τελικά το 2008 (-0,2%) και όχι το 2009, όπως ξέραμε έως σήμερα. Επίσης, η περσινή ύφεση δεν ήταν τελικά τόσο υψηλή όσο οι κυβερνώντες υπολόγιζαν, έτσι ώστε να βρίσκουν εύκολο άλλοθι για τα ολοένα και πιο σκληρά μέτρα που πήραν, μειώνοντας οριζόντια μισθούς και συντάξεις και εφαρμόζοντας υψηλότατη φορολογία, όπως το 23% του ΦΠΑ στην εστίαση. Από -4,5% που ήταν η έως τώρα παραδοχή, τελικά η περσινή ύφεση «έκλεισε» στο -3,5% του ΑΕΠ.
  Επίσης, αν και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει στο 10,6% του ΑΕΠ, από 10,5% που ήταν έως σήμερα. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί πόσο πιο μεγάλη είναι η ύφεση σήμερα, έτσι ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να «δικαιολογήσει» την πολιτική της σκληρής λιτότητας που επιθυμεί να ακολουθήσει για ακόμη μία χρονιά.
  Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι η αναθεώρησή τους οφείλεται σε νέες εκτιμήσεις σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και στην εφαρμογή βελτιωμένης μεθοδολογίας για την εκτίμηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, αλλά και των εισαγωγών και εξαγωγών. Αποτέλεσμα είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ για την περίοδο 2006-2010 να αναθεωρηθούν ως εξής: το 2006 5,5% από 5,2%, το 2007 3% από 4,3%, το 2008 -0,2% από 1%, το 2009 -3,2% από -2% και το 2010 -3,5% από -4,5%. Ειδικά για το 2010, η παραπάνω αναθεώρηση οφείλεται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στη μικρότερη μείωση της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών (-3,6% από -4,5%), στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών (-7,2% από -4,9%) και στη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (4,2% από 3,8%).
  dimokratianews
  ...

  GreekNation