Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Κοινωνικοπολιτικά

 • Χαριστική βολή στο στράτευμα επιχειρεί ο Ερντογάν

  Φωτογραφία από τη χθεσινή έφοδο του ειδικού ανακριτή Kemal Çetin στο συγκρότημα στρατιωτικών οικημάτων αξιωματικών Fevzi Çakmak της Άγκυρας.

  Τέταρτο κύμα συλλήψεων εις βάρος εν ενεργεία και απόστρατων ανώτερων αξιωματικών, οι οποίοι θεωρούνται άμεσα εμπλεκόμενοι στο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» της 28ης Φεβρουαρίου 1997 που ανέτρεψε τον Necmettin Erbakan, εξαπέλυσαν οι τουρκικές Αρχές σε εννέα τουρκικές επαρχίες.

  Μεταξύ των συνολικά 10 ατόμων που συνελήφθησαν, περιλαμβάνεται ο διοικητής της 3ης Στρατιάς Aντιστράτηγος Berkay Turgut.

  Αυτός συνελήφθη στο Ερζιντζάν και οδηγήθηκε στην Αγκυρα, ενώ στο Καρς ερευνήθηκε η κατοικία του Aντιστράτηγου Mehmet Faruk Alpaydın, διοικητή της 9ης Mηχανοκίνητης Mεραρχίας.

   

  Συνολικά εκδόθηκαν 17 εντάλματα, τα 10 εις βάρος αποστράτων, έξι εν ενεργεία αξιωματικών και ενός πολίτη. Αλλος συλληφθείς, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που διενεργεί επιτροπή για τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που περιβάλλουν το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα», είναι ο απόστρατος Στρατηγός Çetin Dizdar, επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών το 1997.

  Ο Çetin, που συνελήφθη στη Σμύρνη, πρόσφατα απείλησε, ως λέγεται, την υπουργό Εσωτερικών  Meral Akşener ότι θα την κάνει να «χλομιάσει». Συνελήφθησαν επίσης οι απόστρατοι αξιωματικοί Abdullah Hoşgür και Asım Atak, στο Αϊδίνι και στο Ουσάκ αντιστοίχως, ενώ παραδόθηκε στο στρατηγείο της Σμύρνης ο διοικητής της 11ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, Υποστράτηγος Metin Keşap.

  Στο Μπαλικεσίρ συνελήφθη ο Tanju Veli Aydın, υπάλληλος στη ναυτική διοίκηση του Γκολτσούκ, που θεωρείται αναμεμειγμένος και στην υπόθεση Εργκένεκον.

  Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» συνελήφθησαν στα προηγούμενα κύματα συλλήψεων συνολικά 39 αξιωματικοί, μεταξύ τους και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ το 1997, Στρατηγός Çevik Bir.

  Σημαντική θεωρήθηκε η πρόσφατη σύλληψη του στρατηγού  Yıldırım Türker, προέδρου του ομίλου OYAK, που ελέγχεται από τον στρατό.

  Ο απόστρατος στρατηγός κατηγορείται και αυτός ως πρωτεργάτης του «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος», η ιδιότητά του όμως, που υποκίνησε ενδιαφέροντες συνειρμούς, είναι η επιτελική του θέση στον όμιλο. Ο ΟΥΑΚ άρχισε ως συνταξιοδοτικό ταμείο των στρατιωτικών μετά το πραξικόπημα του 1960.

  Σήμερα, εκτός από το ιδιωτικό ταμείο με τα 260.000 μέλη, διαθέτει επιχειρηματικό σκέλος με 30.000 υπαλλήλους, κατέχει το 50% της Ερντεμίρ, κολοσσού της βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα, τσιμεντοβιομηχανίες σε ολόκληρη την Τουρκία, την αυτοκινητοβιομηχανία OYAK – Renault, συνολικά δραστηριοποιείται σε 60 εταιρείες, ενώ οι πωλήσεις του ανέρχονται σε 15 δισ. δολάρια.

  Διακρίνοντας κοινά σημεία μεταξύ των δικαστικών υποθέσεων για την Εργκένεκον, το σχέδιο «Βαριοπούλα», το «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» και τον ΟΥΑΚ, ο αναλυτής Γκάρεθ Τζένκινς οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αναζητεί απλώς τη δικαίωση όσων διώχθηκαν από το στρατιωτικό – κεμαλικό κατεστημένο, αλλά επιχειρεί, χωρίς πολλά προσχήματα πλέον, να διαλύσει τον θεσμό του στρατεύματος και τους ιθύνοντες μιας ολόκληρης εποχής.

  Αναφερόμενος στο 1997, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πρόσφατα ότι η επιχειρηματική τάξη, τα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικές ομάδες και πανεπιστημιακοί ήταν αναμεμειγμένοι στο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» και ότι «όλα αυτά πρέπει να έλθουν στην επιφάνεια».

  Με πληροφορίες από Καθημερινή

  strategyreports.wordpress.com


  ...

  national pride


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι