Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Απόψεις

 • Παπανδέου: Επιλεκτική χρεοκοπία. Κοινωνία: υπέρ ποίων;

  Την ώρα που το χρέος της χώρας όλο και διογκώνεται και αφού μέσω της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου παραχωρήθηκε προς πώληση ολόκληρη η δημόσια υλική και αυλή περιουσία της χώρας, με το επιχείρημα αποφυγής της χρεοκοπίας, έρχεται η κυβέρνηση δια στόματος υπουργού οικονομικών να κάνει λόγο για επιλεκτική χρεοκοπία που δεν θα πρέπει να φοβίζει και για μια προσωρινή στάση πληρωμών σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού.

  Οι δηλώσεις Παπανδρέου στους FTD περί χρεοκοπίας
  “Στη συνέντευξή του στους FTD ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου προτρέπει τους ευρω-διασώστες να λάβουν τάχιστα αποφάσεις-και προειδοποιεί για αβεβαιότητες, οι οποίες μπορεί να τρομάξουν τους επενδυτές».
  «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, πιέζει, ώστε οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να λάβουν τάχιστα απόφαση σχετικά με ένα δεύτερο πακέτο δανείων διάσωσης για την Ελλάδα. «Η παρούσα ατμόσφαιρα δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση», δήλωσε ο Παπανδρέου στην Αθήνα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους FTD. «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπονομευτεί».
  Η δήλωση του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού εκφράζει αυξανόμενη απογοήτευση. Στα τέλη Ιουνίου ο Παπανδρέου με κόπο είχε περάσει από τη Βουλή ένα πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, το οποίο απαιτεί από τους Έλληνες περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2015 θα ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία αξίας 50 δις. ευρώ. Κατά την ελληνική πλευρά, σειρά έχουν τώρα οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ να συμφωνήσουν για το δεύτερο πακέτο.
  Για τα σχέδια των εταίρων της Ευρωζώνης, να επαναγοράσει η ελληνική κυβέρνηση με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ένα μέρος του χρέους της σε τιμή αγοράς του 50% της ονομαστικής αξίας τους ο Πρωθυπουργός εκφράστηκε θετικά. «Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», δήλωσε ο Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του». Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών. «Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημία».
  Ο Παπανδρέου αρνήθηκε να κατονομάσει μια ημερομηνία-στόχο για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ο Πρωθυπουργός θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι σειρά έχουν κυρίως οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. «Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
  Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ περιμένει μια ακόμα χειρότερη ύφεση στην Ελλάδα από την αναμενόμενη μέχρι τώρα. Παρά το πρόγραμμα λιτότητας, θα αυξηθεί περισσότερο και το χρέος, ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ. Οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν πώς προτίθενται να βοηθήσουν τη χώρα. Ενδείκνυται η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
  Για φέτος το ΔΝΤ περιμένει, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,8%. Μέχρι τώρα αναμενόταν 3,0%. Το 2012 το ύψος του χρέους θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με ποσοστό 172% του ΑΕΠ.
  Το ΔΝΤ ζήτησε επίσης ξεκάθαρα από την ΕΕ να σταματήσει τις διαμάχες. Ενδείκνυται ευρεία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η συζήτηση που διεξάγεται δημοσίως εξελίσσεται όμως «σε σοβαρό πρόβλημα για την αξιοπιστία του προγράμματος βοήθειας». Από το 2010 η Ελλάδα εξαρτάται από τον κορβανά της ΕΕ και του ΔΝΤ.»

  Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι θα θιγούν τώρα περισσότερο από την επιλεκτική χρεοκοπία; Ακολουθούν επίσης σημαντικά ερωτήματα από την ιστοσελίδα defencenet.gr:

  Ενώ η πτώχευση της χώρας («προσωρινή», «επιλεκτική» ή όποια άλλη ονομασία θέλουν να της δώσουν), είναι πρακτικά γεγονός, κανείς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν τολμάει να πει στους Έλληνες πολίτες τι σημαίνει αυτή η, έστω, «επιλεκτική χρεοκοπία» και ποια είναι τα αποτελέσματά της. Και αν είναι τόσο απλή υπόθεση που δεν πρέπει να μας φοβίζει, όπως λέει και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί ούτε καν τολμούσαν να αρθρώσουν την λέξη τόσο καιρό. Και τα ερωτήματα είναι πολύ απλά:
  -Τι θα γίνει με τις ιδιωτικές καταθέσεις στις τράπεζες; Κινδυνεύουν; Γιατί σε κάθε πτώχευση οι καταθέσεις δεσμεύονται. Θα μπει πλαφόν αναλήψεων; Ή μας το κρατάνε για έκπληξη;
  -Τι θα γίνει με τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων; Γιατί είναι εύκολο κάποιοι αδαείς να μιλάνε ανέξοδα για απλήρωτους ή απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά αυτοί είναι ο τροφοδότης της κατανάλωσης σε ποσοστό 50%! Χωρίς τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων κατέρρευσε το κράτος. Και οι πληρωμές τους δεν σταμάτησαν ούτε επί Κατοχής.
  -Τι θα γίνει με το ευρώ; Θα μείνουμε στη ζώνη του ευρώ; Έχει σχεδιαστεί η ευρωζώνη για να έχει ένα πτωχευμένο κράτος στους κόλπους της;
  -Υπάρχει εναλλακτικός σχεδιασμός για άλλο νόμισμα;
  -Πότε θα μπορέσει η χώρα να ξαναβγεί στις αγορές με την επίσημη πλέον «σφραγίδα» του πτωχευμένου κράτους; Γιατί για το 2014 δεν το συζητάμε. Για το 2024, ίσως…
  -Η κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2010 έλαβε σε βάρος των πολιτών της χώρας τόσα επώδυνα οικονομικά μέτρα, όσα δεν πήραν όλες μαζί οι κυβερνήσεις από το 1944 και μετά για να αποφύγει την πτώχευση, επιλεκτική ή μη. Τώρα πτωχεύει επίσημα την χώρα. Κάποια δικαιολογία υπάρχει;
  -Ποιο είναι το σχέδιο για την «επιλεκτική χρεοκοπία»; Απλά επιμήκυνση χρέους; Πάμε για «κούρεμα»; Αν ναι, σε ποιο ποσοστό και με ποια ανταλλάγματα;
  Αυτά μπορούν να τα απαντήσουν; Ή μας οδηγούν στον Καιάδα με επιπτώσεις ακόμα δυσμενέστερες από αυτές που είχε η πρώτη γερμανική Κατοχή και ο Εμφύλιος για την χώρα;
  Κατά τα λοιπά έχουμε πλέον και ευφυολογήματα από αξιωματούχους της ευρωζώνης, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, ο οποίος χαρακτήρισε την επικείμενη πτώχευση της Ελλάδας ως ένα «ταμπού που σπάει»!
  Η άποψη αυτή έχει προφανώς επικρατήσει στο κλαμπ των «17» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung SZ (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 13.7.11), η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του ολλανδού υπουργού.
  «Σπάσαμε ταμπού», λέει ο κ. ντε Γιάγκερ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα και προσθέτει: «Αποφασίσαμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού στο θέμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και αυτό ισχύει και για την αποτροπή μίας προσωρινής στάσης πληρωμών».
  Ο Ολλανδός υπουργός εξηγεί ότι το νέο στοιχείο που προέκυψε από το τελευταίο Eurogroup είναι ότι ορισμένες από τις επιλογές, που συζητούνται, δεν μπορούν να αποκλείσουν μία προσωρινή στάση πληρωμών. «Δεν μιλούμε για χρεοκοπία, αλλά για μία χρονικά πολύ περιορισμένη στάση πληρωμών. Συνεχίζουμε, βεβαίως, να προτιμούμε μία εθελοντική συμμετοχή, αλλά δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό έως στιγμής, σκεφτόμαστε διαφορετικά και δεν μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε την προσωρινή στάση πληρωμών», σημειώνει ο κ. ντε Γιάγκερ.
  Την ίδια στιγμή «μας κτίζει» και το ΔΝΤ όπου σε έκθεσή του αναφέρει ότι «H Ευρώπη αναζήτησε για την Ελλάδα ένα εθελοντικό σχήμα που δεν θα περιλαμβάνει ένα πιστωτικό γεγονός ή μία υποβάθμιση των αξιολογήσεων σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, παρόλο που αυτή ίσως είναι αδύνατο να αποφευχθεί σε προσωρινή βάση”.
  Η συγκεκριμένη φράση περιέχεται στην ογκώδη έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης στη δημοσιότητα και για το περιεχόμενο της οποίας παραχώρησε τηλεσυνέντευξη ο Πολ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Ταμείου στην Τρόικα.
  Η έκθεση αποδεικνύει ότι το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας συζητείται εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες – η ημερομηνία που φέρει η έκθεση είναι η 4η Ιουλίου – όταν δηλαδή η ελληνική Βουλή καλείτο εσπευσμένα να ψηφίσει τα οδυνηρά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, προκειμένου να πάρει την πέμπτη δόση και την βοήθεια για την οποία δεν έχουν ακόμη αποφασίσει οι Ευρωπαίοι!
  Δηλαδή μας ξεγέλασαν οι πάντες με το Μεσοπρόθεσμο, αφού προηγουμένως μας είχαν «λιώσει» με το Μνημόνιο.
  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, η ύφεση θα φτάσει το 3,75% φέτος (αποκλείεται να είναι κάτω από -4,5% αναφέρουν σοβαρές πηγές του ΥΠΟΙΚ), έναντι προηγούμενης εκτίμηση για 3%, ενώ το χρέος θα φτάσει του χρόνου το 172% (!) του ΑΕΠ, με προοπτική να “μειωθεί” στο 130% στο τέλος της δεκαετίας. Μιλάμε δηλαδή για εγκλήματα.
  Η Τρόικα επισημαίνει ότι αυτή η πτώχευση θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να γλυτώσει τόκους 1-1,5 % του ΑΕΠ. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα θα πρέπει να αυξήσει κατά 3 με 4 μονάδες τους συντελεστές του ΦΠΑ!
  Επίσης, η Τρόικα εκτιμά ότι η έκθεση των εγχώριων τραπεζών στην ΕΚΤ θα μειωθεί σταδιακά κάτω από 70 δισ. μέχρι τον Μάιο του 2013, ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης επισημαίνεται ότι πρέπει «να υπάρξουν εγγυήσεις», ώστε να υπάρξει στα σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και να αποφευχθούν δευτερογενείς επιδράσεις για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
  “Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογα περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. εδώ είναι το «γλυκό» της όλης υπόθεσης) και η απόφαση της κυβέρνησης να τα δώσει σε ιδιώτες θα έχει σημαντικά οφέλη ως προς τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και το χρέος –καθώς θα μειωθεί η επιβάρυνση από τόκους”, αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης.
  Η Τρόικα επισημαίνει ότι το πρόγραμμα πώλησης περιουσίας 50 δισ. είναι φιλόδοξο, αλλά υπάρχουν διασφαλίσεις όπως η δημιουργία του Ταμείου «για να προστατεύσει τη διαδικασία από την πολιτική επιρροή».
  Και βέβαια υπάρχουν οι «διοικητικές πράξεις». Δηλαδή με μία υπογραφή πώληση ή εκχώρηση για 99 χρόνια περιουσιακών στοιχείων ή δικτύων του δημοσίου. Όπως ακριβώς γίνεται στις αποικίες…

  πληροφορίες defencenet.gr


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι