Βρίσκεστε εδώ:

Απόψεις

 • Ισραήλ και Τουρκία οι κερδισμένοι. Μεγάλη χαμένη η Ελλάδα…

  Τα Δεδομένα
  Αυτό εξελίσσεται ως τελικό(;) αποτέλεσμα σε περίπτωση που οι έρευνες για φυσικό αέριο ανοικτά της Κύπρου δεν φέρουν τις επιθυμητές ανακοινώσεις για εύρεση μεγάλων και κυρίως αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων καθώς:

  1.    Το Εβραϊκό κράτος θα έχει πετύχει διπλωματική νίκη γοήτρου μέσω της επίδειξης ισχύος αφού ασχέτως με το αποτέλεσμα των ερευνών θα έχει περάσει αλώβητο από τις απειλές της Τουρκίας.
  2.    Το Ισραήλ θα έχει κατοχυρώσει έστω και μονομερώς την ΑΟΖ του μέχρι την Κύπρο βγάζοντας εκτός παιχνιδιού το ψευδοκράτος και τις τουρκικές διεκδικήσεις από την περιοχή.
  3.    Φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας που είναι και ο μόνος τρόπος διάλυσης και καταστροφής των δύο μεγάλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
  4.    Η Τουρκία παίρνει την αφορμή-δικαίωμα να προχωρήσει σε μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειες αφού το ίδιο ακριβώς έκανε η Κύπρος με το Ισραήλ αγνοώντας παντελώς την ύπαρξη του τουρκικού στοιχείου-Ψευδοκράτους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
  5.    Όπως δείχνει από τις πρώτες κινήσεις της η Τουρκία, βάζει στο στόχαστρο της το Καστελόριζο ένα μόνιμο αγκάθι για τα συμφέροντα της στην περιοχή και ορίζει την υφαλοκρηπίδα της με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το Καστελόριζο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Καστελόριζο θα χαίρει απλώς Ελληνικής επικαρπίας ενώ θα βρίσκεται στα τουρκικά ύδατα(+1).
  6.    Η Τουρκία ξεκινάει άμεσα έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Καστελόριζο, που είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και να είναι εκμεταλλεύσιμοι, έχοντας αναθέσει την δουλειά σε Νορβηγική εταιρεία, η οποία παρεμπιπτόντως συνεργάζεται και με την Ελλάδα στην περιοχή του Ιονίου, κερδίζοντας αυτομάτως με αυτό τον τρόπο το γκριζάρισμα ή και την κυριαρχία της περιοχής σε διεθνές επίπεδο.
  7.    Η Τουρκία φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσει τις διεκδικήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο, ούτε και τις απειλές της σε στρατιωτικό εναντίων πάντων, δεδομένου ότι θα παριστάνει την θιγμένη και χαμένη από την Κυπρο-Ελληνό-Ισραηλινή συμμαχία που αυθαίρετα προχώρησε πρώτη σε κινήσεις που θίγουν τα συμφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο.
  8.    Η Ελλάδα από αυτή την ιστορία δεν έχει άμεσο όφελος από τις εξορύξεις στα Ισραηλινό-Κυπριακά σύνορα εφόσον υπάρχουν κοιτάσματα εκμεταλλεύσιμα αλλά ακόμη και αν της δοθεί κάποιο μερίδιο, τα έσοδα από οποιαδήποτε εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της πάνε όπως έχει υπογραφεί μέσω του μνημονίου 2 και του εφαρμοστικού νόμου απευθείας στο ‘’Ταμείο Α.Ε’’ δηλαδή στην εξόφληση του ''επαχθούς'' χρέους…(+2)
  9.    Η χώρα μας, σε περίπτωση που οι Τούρκοι υλοποιήσουν τις εξαγγελίες τους για την υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελορίζου, αποκόπτεται θαλάσσια από την ελεύθερη Κύπρο. Δεδομένων δε των τουρκικών θαλάσσιων ερευνών στην περιοχή χάνει το δικαίωμα της να έχει ΑΟΖ και ο μόνος τρόπος που της απομένει να αποκαταστήσει θα είναι η άμεση εκμετάλλευση και από πλευράς μας της Ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή που θα σημάνει πλέον όξυνση, ή μια στρατιωτική επέμβαση.
  10.    Η Ελλάδα και η Κύπρος έρχονται πιο κοντά σε ένα σενάριο πολέμου με την Τουρκία ανά πάσα στιγμή, δεδομένης της συμμαχία τους με το Ισραήλ, ενός  κράτους που έχει χρησιμοποιήσει βία κατά διαφόρων Αραβικών κρατών επανειλημμένα. Αναπόφευκτα εισπράττει το μίσος του Μουσουλμανικού κόσμου και δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία η οποία θέλει να ηγηθεί των Μουσουλμάνων να εκμεταλλευθεί αυτή την κατάσταση κερδίζοντας την συμπάθεια τους αλλά έναν ηγεμονικό ρόλο γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στο εσωτερικό της χώρας μας.

  Τα τραγικά λάθη
  Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι η Κύπρος με την Ελλάδα αγνόησαν παντελώς την Αμερικανική στάση σε αυτή την κρίση και λειτούργησαν με τρόπο τέτοιο που να μην λυπήσουν ή να μην απογοητεύσουν το Ισραήλ. Η Αμερική ξεκαθάρισε την στάση της δείχνοντας μια σχετική ουδετερότητα αφού δήλωσε επίσημα ότι πρέπει να γίνει αναλογική μοιρασιά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ουσιαστικά έπαιρνε το μέρος της Τουρκία γεγονός που της έδινε το δικαίωμα να ενεργήσει μονομερώς(+3).
  Απορίας άξιο είναι και το γεγονός του ξαφνικού έρωτα μεταξύ των πολιτικών της Ελλάδας και του Ισραήλ σε μια περίοδο που η Ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει και που οι σχέσεις της Τουρκίας με το Εβραϊκό κράτος βρίσκονται στο χειρότερο σημείο της ιστορίας τους, ενώ ήταν πάντα εξαιρετικές. Εν ολίγοις σκεπτόμενος κανείς με την απλή και κοινή λογική θα διαπίστωνε ότι είμαστε στη χειρότερη χρονικά στιγμή για να λύσουμε τα εθνικά μας θέματα-προβλήματα με την Τουρκία και κατ’ επέκταση να μπούμε σε περιπέτειες.

  Λ. Λ.

  (+1)http://tourkikanea.gr/2011/09/15/misilleme/#more-9957

  (+2)http://www.epikaira.gr/content/files/Efarmostikos_nomos_sxolia1.pdf

  (+3)http://solidaritymit.blogspot.com/2011/09/blog-post_8160.html


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι