Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Απόψεις

 • Περί της Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος

  Στη σκιά της καταστροφής στον κόλπο του Μεξικού και την συνεχή διαρροή 19.000 βαρελιών αργού, εορτάζεται στον κόσμο με εκδηλώσεις η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

  Τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η βιοποικιλότητα στη Γη, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και έκανε έκκληση  σε όλους "να μας βοηθήσουν να σημάνουμε συναγερμό".

  Προέλευση

  Από τις πρώτες ημέρες ίδρυσης του οργανισμού ηνωμένων εθνών, ο οργανισμός καθιέρωσε μια σειρά ημερών, εβδομάδων, ετών και δεκαετιών προκειμένου να «βοηθήσει» τον κόσμο να επικεντρωθεί σ' αυτά τα οποία «ενδιαφέρεται» και έχει «δεσμευτεί». 'Έτσι καλεί τα κράτη μέλη καθώς και άλλους οργανισμούς γα δώσουν προσοχή σε αυτές τις ημέρες με τρόπο τέτοιο που να αντανακλά τις προτεραιότητες τους.

  Απόψεις

  1. Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να υπάρχει εδώ ένα άρθρο για το περιβάλλον. Όμως το θεωρώ ανούσιο και υποκριτικό.
  Ο λόγος είναι ότι το περιβάλλον και η προστασία του, αλλά και η ευαισθητοποίηση μας γύρω από το θέμα είναι κάτι το πολύ σημαντικό για να περιοριστεί σε μία μέρα. Η παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον (όπως και κάθε άλλη παγκόσμια μέρα) είναι μόνο λόγια και φιέστες.

  Η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον δεν πραγματοποιείται με τον εορτασμό της σημερινής μέρας αλλά με την σωστή παιδεία. Πραγματοποιείται με τις κατάλληλες κινήσεις από το κράτος, που καθοδηγούν τον πολίτη και δίνουν κίνητρα για τέτοια συμπεριφορά. Πραγματοποιείται μέσα από τα σχολεία από μικρή ηλικία και μέσα στο σπίτι από τους γονείς.

  Τι να την κάνεις την ημέρα για το περιβάλλον όταν το παιδί βλέπει τον πατέρα να αδειάζει το τασάκι από το αυτοκίνητο στο δρόμο;
  ‘Η ακόμα χειρότερα όταν ο ίδιος πατέρας χτίζει μέσα στην καμμένη Πάρνηθα;
  Ή όταν το κράτος έμμεσα σου απαγορεύει να κάνεις χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας;

  Και στην τελική όλο αυτό θυμίζει και λίγο μνημόσυνο. Το περιβάλλον έχει ανάγκη από δράση και όχι από υποκρισία.
  Αν αλλάξουμε λίγο συνήθειες, δεν θα υπάρχει λόγος να γιορτάζουμε την μέρα για το περιβάλλον.
  Αν δεν κάνουμε κάτι, κάποια στιγμή τα παιδιά μας θα γιορτάζουν την παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον για να θυμούνται πως ήταν πριν το καταστρέψουμε με την αδιαφορία μας.
  medgreece.gr/


  2. Όλες αυτές οι δήθεν παγκόσμιες μέρες γιά την διάσωση, και καλά, του πλανήτη... Από ποιούς; από αυτούς που το έχουν καρατομήσει. Φυσικά στην σαχλαμάρα η χώρα μας προσπαθεί να πάρει πρωτιά! δεν μου κάνει εντύπωση. Σε καραγκιοζιλίκια είμαστε πρώτοι. Σε πράγματα ουσίας είμαστε ουραγοί. Ας κλείσουν κανένα από τα εργοστάσια που ρυπαίνουν τις θάλασσες, τολμάνε; Ας επιβάλουν βαρβάτο πρόστιμο σε όλους αυτούς τους καρχαρίες που δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο στην φύση.


  3. Αρκετές “στρατευμένες” μέρες έχουμε στο ημερολόγιο. Πέρα απ’ το πολιτικά ορθό του πράγματος που πολλοί αρχίζουν και κάνουν αφιερώματα στα blogs τους, τα κανάλια μας το αναφέρουν συνεχώς κτλ. οι Παγκόσμιες Ημέρες είναι ο ορισμός της τάξης και της συναίνεσης που φυσικά οδηγεί σε αδιέξοδο. Είναι σαν να ασχολούμαστε με τα προβλήματα με τρόπο πανηγυρικό, σαν να είναι τελετές με έναρξη και λήξη. Γι’ αυτό ''μου τη δίνουν'' οι Παγκόσμιες Ημέρες.

  Δείτε επίσης: Τελευταία ενημέρωση από τον κόλπο του Μεξικού (video)


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι