Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Απόψεις

 • Σε ποια επαγγέλματα θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση στο άμεσο μέλλον

  Σε ποια επαγγέλματα θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση στο άμεσο μέλλον

  Η οικονομική κρίση βαθαίνει και αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την μείωση των θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στους νέους, οι οποίοι καλό είναι να γνωρίζουν τις τάσεις που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να κάνουν σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό.

  Τα επαγγέλματα που θα  έχουν υψηλότερη ζήτηση, θα προκύψουν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και της μεταβολής του τρόπου που λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

  Μια σημαντική αλλαγή που θα δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση για κάποια επαγγέλματα είναι η αυξανόμενη ποσότητα των δεδομένων που διαθέτει η κάθε επιχείρηση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας ερευνών IDC,  τα δεδομένα αναμένεται να αυξηθούν κατά 50 φορές την επόμενη δεκαετία. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν εργαζόμενους οι οποίοι μπορούν να μελετήσουν και να οργανώσουν τα δεδομένα τους με ουσιαστικό τρόπο. Οπότε οι αναλυτές δεδομένων  θα είναι σε πρώτη ζήτηση.

  Μια άλλη σημαντική αλλαγή θα προκύψει από την γήρανση του πληθυσμού. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των  ιατρικών αναγκών και θα απαιτήσει περισσότερους επαγγελματίες να φροντίζουν τους ηλικιωμένους. Ειδικότερα, οι γιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί υγιεινής δοντιών θα έχουν όλο και μεγαλύτερη ζήτηση. Οι όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι θα αναζητούν βοήθεια από  χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να επενδύσουν τις οικονομίες τους (τουλάχιστον όσες διασωθούν από την λαίλαπα της ύφεσης…).

  Δυστυχώς δεν έχουμε υπόψη κάποια σχετική μελέτη που να έγινε στην χώρα μας (υπάρχει άραγε;), οπότε θα χρησιμοποιήσουμε την μελέτη που έκανε η στατιστική υπηρεσία εργατικού δυναμικού της Αμερικής (BLS), σχετικά με την διαφοροποίηση της ζήτησης των επαγγελμάτων μεταξύ 2008 και 2018 . Σίγουρα οι αγορές Ελλάδας και Αμερικής έχουν διαφορές, αλλά οι τάσεις, έστω και λίγο αργότερα, θα επιβεβαιωθούν μάλλον και στην χώρα μας.

  Στην παρακάτω λίστα παραθέτουμε τα επαγγέλματα που θα δημιουργήσουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στην Αμερική, και επιπλέον η αμοιβή τους θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% μέχρι το 2018.

  10. Προσωπικοί Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι

  Προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για την φορολογία, τις επενδύσεις, και την ασφάλιση. Σύμφωνα με την BLS, όλο και περισσότεροι σύμβουλοι θα χρειάζονται για να βοηθήσουν τα εκατομμύρια των εργαζομένων που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 10 χρόνια. Μέχρι το 2018, ο αριθμός των προσωπικών χρηματικοοικονομικών συμβούλων αναμένεται να αυξηθεί στην Αμερική κατά 30% σε σχέση με το 2008. Η αναμενόμενη αύξηση όλης της απασχόλησης είναι 10,1%, οπότε αύξηση κατά 30% είναι πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο.

  9. Ειδικοί υγιεινής οδόντων

  Δουλεύουν μαζί με οδοντιάτρους για τον καθαρισμό των δοντιών και παρέχουν βοήθεια σε χειρουργικές επεμβάσεις. Πολλά κολέγια της Αμερικής έχουν προγράμματα υγιεινής οδοντιατρικής, τα περισσότερα από τα οποία ολοκληρώνονται σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με την BLS, η ζήτηση για οδοντιατρικές υπηρεσίες θα αυξηθεί λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Αναμενόμενη αύξηση άνω του 36%.

  8. Πολιτικοί Μηχανικοί

  Ενώ οι θέσεις εργασίας των μηχανικών αναμένεται ότι θα αυξηθούν κατά 10%, ο αριθμός των θέσεων εργασίας για πολιτικούς μηχανικούς προβλέπεται να αυξηθεί με μεγαλύτερο ρυθμό κατά δυόμισι φορές. Αυτή όμως η πρόβλεψη έχει να κάνει περισσότερο με ιδιαιτερότητες της Αμερικής και μάλλον πρέπει να την αγνοήσουμε.

  7. Αναλυτές Αγοράς


  Οι αναλυτές της αγοράς βοηθούν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Κατά την επόμενη δεκαετία, τα άτομα αυτά αναμένεται να είναι σε μεγάλη ζήτηση.

  6. Υποστήριξη δικτύων και εφαρμογών internet.

  Στήνουν και διαχειρίζονται δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις επιχειρήσεις. Επίσης υποστηρίζουν εφαρμογές Internet, και φροντίζουν για την ασφάλεια του δικτύου. Η ζήτηση για αυτή τη θέση αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%,.

  5. Παθολόγοι και χειρούργοι

  Σύμφωνα με την BLS,  εκτός από την φυσιολογική αύξηση, ζήτηση θα προκύψει και από την ανάγκη να αντικατασταθεί ο σχετικά υψηλός αριθμός των γιατρών και χειρουργών που θα συνταξιοδοτηθούν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2008-18.

  4. Μηχανικοί λογισμικού

  Στην εποχή των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του cloud computing, λίγες θέσεις είναι τόσο σημαντικές όσο προγραμματιστές εφαρμογών λογισμικού. Σύμφωνα με την μελέτη της BLS, όσον αφορά τις προοπτικές απασχόλησης για τους προγραμματιστές λογισμικού, η αύξηση της απασχόλησης θα είναι ταχεία.

  3. Σύμβουλοι επιχειρήσεων

  Λειτουργούν ως σύμβουλοι για τις επιχειρήσεις βοηθώντας στο management, στην  αποτελεσματική λειτουργία τους, και τη διατήρηση βέλτιστου αποθεμάτων στοκ. Σύμφωνα με την BLS,  αναμένεται  αύξηση κατά 24%.

  2. Λογιστές και ελεγκτές

  Σύμφωνα με την BLS, η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, η μεταβολή της φορολογικής νομοθεσίας και των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, θα οδηγήσει ενδεχομένως σε αύξηση των θέσεων εργασίας για το συγκεκριμένο επάγγελμα.

  1. Νοσοκόμοι/Νοσηλευτές

  Παρέχουν την βασική ιατρική περίθαλψη, διαχειρίζονται τους φακέλους των ασθενών και προσφέρουν μακροχρόνια φροντίδα στους ασθενείς. Ο αριθμός των νοσηλευτών αναμένεται να αυξηθεί εντυπωσιακά . Σύμφωνα με την BLS,  αυτή η μεγάλη ανάπτυξη θα προέλθει από την αυξανόμενη έμφαση στην προληπτική φροντίδα. Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας προβλέπεται να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς.

  Πηγή: εδώ

  ...

  Iliaktida


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι