Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Γεγονότα

 • Ο ΄΄δράκος΄΄ των κεραιών

  altΜε αφορμή τις δολιοφθορές σε κεραίες παντός είδους και ειδικά των κινητών τηλεφωνιών που προκαλεί άγνωστος το τελευταίο διάστημα στο νησί της Ρόδου θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το πολύπλοκο θέμα τις κινητής τηλεφωνίας και να σας μεταδώσουμε τα μέχρι στιγμής γνωστά σε μας δεδομένα.

  Όσο αφορά στο περιστατικό συγκεκριμένα μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα έχουν μπει στο στόχαστρο του οι κεραίες στα Αφάντου στα Κολύμπια στις Καλυθιές και στον Προφήτη Ηλία.

  Οι τεχνικοί έχουν φτάσει στα όρια τους αφού έχουν επιδοθεί σε συνεχόμενες σκοπιές και περίπολα… Μάρτυρες που τον έχουν δει κάνουν λόγω για εύσωμο άνδρα που κινείται με μαύρο ή ασημί τζιπ και με μηχανή motocross μεγάλου κυβισμού.
  Μάλιστα ζητήθηκε και η προστασία από την ασφάλεια ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν και απορρίφθηκε λόγω έλλειψης προσωπικού.

   

  Τα πιθανά αίτια…

  1.    Ψυχολογικά προβλήματα κτλ
  2.    Η στάση ορισμένων μέσων και δημοσιογράφων.
  3.    Απολυμένος υπάλληλος
  4.    Προσωπικές-οικονομικές διαφορές
  5.    Φόβο για την υγεία ή συσχετισμός με ασθένεια.  Το ΄΄άναρχο΄΄ τοπίο
  Στα ραδιοτηλεοπτικά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και μπαίνει το νερό στο αυλάκι με τους απαραίτητους ελέγχους της ΕΕΤΤ και την δημιουργία πάρκων κεραιών σε απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης έχουν εξαλειφθεί τα φαινόμενα των πειρατών και οι εκπομπές ραδιοφώνων από ταράτσες.
  Ωστόσο στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας το τελευταίο διάστημα τα πράγματα δεν είναι απλά καθώς ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια οι κεραίες στις ταράτσες πολυκατοικιών ξενοδοχείων και λοιπών επιχειρήσεων.
  Ο αριθμός τους αυξάνεται σιωπηλά και δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό τους πριν από 1 ή 2 χρόνια περίπου αφού ίσως και να έχουν δεκαπλασιαστεί.
  Το κόστος του ενοικίου φτάνει τα 3.000 το χρόνο και ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας συνήθως δεν μένει εκεί.

   

  H ΄΄δυσφορία΄΄ των κατοίκων
  Όταν κανείς αντιληφθεί ότι η δεξαμενή ή η καμινάδα στο απέναντι διαμέρισμα περιέχει μία κεραία κινητής τηλεφωνίας εύλογα αρχίζει τον πόλεμο ώστε να απομακρυνθεί. Τις περισσότερες φορές οι προσπάθειες για το ξήλωμα της κεραίας πέφτουν στο κενό αφού συνήθως υπάρχει μια ΄΄υποτυπώδης άδεια΄΄ αλλά και στην περίπτωση που είναι εντελώς παράνομες πάλι χάνει τις ελπίδες του από την αρνητική σε πολλές περιπτώσεις συμπεριφορά των πολεοδομιών των δήμων και των νομαρχιών.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση μιας παράνομης εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Μ. Μαλλιαράκη  όπου αφού διαπιστώθηκε από την Ε.Ε.Τ.Τ.  ότι δεν υπάρχει άδεια παραπέμποντας την υπόθεση στην πολεοδομία της Νομαρχίας  για τα περεταίρω η νομαρχία απάντησε εγγράφως στην Ε.Ε.Τ.Τ. ότι δεν κατάφερε να ανέβει στην ταράτσα λόγω αδυναμίας πρόσβασης καθώς η πόρτα ήταν κλειδωμένη και οι καταγγελίες πήγαν με αυτό τον τρόπο ‘’περίπατο’’…  Η ΄΄κυψελλοποίηση΄΄ των πόλεων
  Είναι καλύτερο για τον ομιλητή του κινητού τηλεφώνου να έχει δυνατό σήμα η συσκευή του καθώς εκπέμπει με λιγότερη ισχύ προς την κεραία υποστηρίζουν κάποιοι.

  Ο λόγος που τοποθετούνται τόσες πολλές κεραίες όμως, είναι η δημιουργία της ΄΄κυψελλοποίησης΄΄, με στόχο την εξάπλωση του ασύρματου ίντερνετ που απαιτεί ισχυρό σήμα για την μέγιστη απόδοση του, με ότι αυτό συνεπάγεται.

  Η Ε.Ε.Τ.Τ. είναι ουσιαστικά το μόνο εμπόδιο στις εταιρίες λόγω των τσουχτερών προστίμων που επιβάλλει.

  Πριν το 2.000 το μόνο που χρειαζόταν για να νομιμοποιηθεί μια κεραία ήταν η άδεια της πολεοδομίας του δήμου. Από το 2.000 και πέρα χρειάζεται η έγκριση της ΕΕΤΤ και του ΠΕΧΩ  της περιφέρειας, έτσι μπήκαν κάποιες παράμετροι, όρια και κριτήρια τα οποία έγινα πιο αυστηρά το 2006 με αποτέλεσμα οι εταιρείες να βρίσκονται σε διαρκή γραφειοκρατικό αγώνα και να θεωρούνται οι περισσότερες παράνομες αφού λόγω του αριθμού τους δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν άμεσα.

   

  Η ΄΄αληλεγγύη΄΄ των εταιριών
  Το επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών και παράνομο από την πλευρά των εταιρειών είναι ότι όταν κάποιος εξασφαλίσει μια άδεια για εκπομπή από ένα σημείο αυτόματα προσκαλεί τις κεραίες και των άλλων εταιρειών, έτσι εξασφαλίζουν περισσότερα κέντρα εκπομπής σε βάρος του καταναλωτικού κοινού κάτι που λίγο τους προβληματίζει όπως συμπεραίνει κανείς εκ του αποτελέσματος.

  Όταν το κράτος δίνει άδεια εκπομπής από μια ταράτσα δεν έχει υπολογίσει το γεγονός ότι η ισχύς της ακτινοβολίας θα τριπλασιαστεί τουλάχιστον. Ίσως έτσι να εξηγούνται και τα πολλά κρούσματα ασθενειών που παρατηρούνται σε πολυκατοικίες τριγύρω από τις κεραίες.

   

  Το ΄΄μπούκωμα΄΄ των ΜΜΕ
  Φυσικά όλα αυτά γίνονται υπό το σκότος που κρατούν σκοπίμως το κοινό τα μεγάλα ΜΜΕ. Εάν παρακολουθήσει κανείς προσεκτικά τις διαφημίσεις των πανελλαδκής εμβέλειας καναλιών ραδιοφώνων περιοδικών και εφημερίδων διακρίνει μόνο εταιρείες κινητών τηλεφώνων και τράπεζες πλέον να φιγουράρουν σχεδόν αποκλειστικά. Ακόμα και τα μεγάλα πόρταλ και μπλόγκ του ελληνικού Ίντερνετ βγαίνουν ΄΄κερδισμένα΄΄ από την σιωπή τους…

   

  Η γυάλινη σφαίρα
  Η κατάσταση προς τη νέα εποχή δείχνει να είναι μονόδρομος αν και στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Το πέπλο μικροκυμάτων για λόγους ασφάλειας ελέγχου και του ευρύτερου σχεδίου έχει απλωθεί…

  περοσσότερα για την κινητή τηλεφωνία μπορείτε να βρείτε εδώ:

  http://www.alopsis.gr/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=7

  Του δημοσιογράφου Λοϊζου Λοϊζου


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι