Follow @pistosgr

Βρίσκεστε εδώ:

Γεγονότα

 • O Oικουμενικός Πατριάρχης στη Μόσχα (22-05-2010)

  Μόσχα,
   Με έναν θερμό εναγκαλισμό ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος υποδέχθηκε, υπό βροχή, στις 4μμ τοπική ώρα (3μμ Ελλάδος) τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

  Άγημα του στρατού απέδιδε τιμές υπό τους ήχους της φιλαρμονικής ενώ δεκάδες μικρά παιδιά με χέρια ψηλά, κρατώντας γαρύφαλα, χαιρέτιζαν τον προκαθήμενο της πρωτόθρονης Εκκλησίας της Ορθοδοξίας.

  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την βαθύτατη συγκίνηση του που ύστερα από 17 χρόνια "επιστρέφει" στην Μόσχα.  Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για την πρόσκληση να επισκεφθεί την αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας, «να ανταποδώσω την περσινή επίσκεψη του Αγιωτάτου αδελφού στην Κωνσταντινούπολη».

  «Ερχόμεθα από την Κωνσταντινούπολη και ως προσκυνητές της γης που έδωσε αναρίθμητους μάρτυρες και ομολογητές της Ορθοδόξου πίστεως μας και παλαιότερα και στα τελευταία δύσκολα χρόνια. Επίσης έρχομαι ως κομιστής της ευλογίας της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως προς την θυγατέρα και αδελφή της Αγιωτάτη Εκκλησία της Ρωσίας της οποία βλέπουμε την πρόοδο εν Χριστώ και υπερήφανευόμεθα, σεμνυνόμεθα και καυχόμεθα. Ευχόμεθα η επίσκεψη αυτή από την βασιλεύουσα, εδώ εις την Αγίαν γην της Ρωσίας να είναι περαιτέρω ενίσχυσις των αδελφικών μας σχέσεων για το καλό της όλης ορθοδοξίας» είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

  Θερμά ήταν και λόγια του προκαθημένου της Εκκλησίας της Ρωσίας, Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου.Ερωτηθείς από ρώσους δημοσιογράφους για τη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών ο Πατριάρχης Μόσχας απάντησε: «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών μας έχουν μεγάλη δυναμική. Δεν είναι απλά ανταλλαγή επισκέψεων, κάτι το οποίο από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι και οι συγκεκριμένες συμφωνίες, οι οποίες συνήθως βοηθούν όλες τις Εκκλησίες και όχι μόνο τις δικές μας. Να συνεργαστούμε με πιο ενεργό τρόπο ακόμη και αντιμετωπίζοντας και επιλύοντας τα προβλήματα τα οποία βρίσκονται στην ημερησία διάταξη της Ορθοδοξίας. Εκφράζω την μεγάλη μου χαρά με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον οποίο έχουμε εδώ και χρόνια καλές ανθρώπινες σχέσεις και χαίρομαι που τον βλέπω στην Μόσχα».

  Μετά τις σύντομες δηλώσεις οι δύο προκαθήμενοι είχαν μια σύντομη κατ’ ιδίαν συζήτηση και ακολούθως ο Μόσχας Κύριλλος συνόδευσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο κατάλυμα του.

  Παρόντες στην υποδοχή ήταν ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Αλεξάντερ Αβντέγεφ και ο έλληνας πρέσβης Μιχαήλ Σπινέλλης.

  Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδεύεται από τους Μητροπολίτες Αυστρίας Μιχαήλ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίο και Γαλλίας Εμμανουήλ, τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτη Ελπιδοφόρο, τον Μέγα Αρχιδιάκονο Μάξιμο και τον Μέγα Ιεροκήρυκα Αρχιμανδρίτη Βησσαρίων.

  Κατά την παραμονή του στην Ρωσία ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί εκτός από τη Μόσχα, τη Λαύρα του Αγίου Σεργίου, την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα στο Βαλαάμ και την Αγία Πετρούπολη. Παράλληλα θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

  Αύριο, Κυριακή της Πεντηκοστής, θα τελεσθεί Ιερό Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Λαύρα Αγίας Τριάδας και του Αγίου  Σεργίου ενώ τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος και των Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, θα τελεσθεί Ιερό Συλλείτουργο των δύο Προκαθημένων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Μόσχας.

  Την ίδια ημέρα ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος άγει τα ονομαστήριά του. Αμέσως μετά το πανηγυρικό Συλλείτουργο οι Προκαθήμενοι των δυο Εκκλησιών θα συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης των Ημερών Σλαβικών Γραμμάτων  και Πολιτισμού στην Κόκκινη Πλατεία.

  του Νίκου Παπαχρήστου

  amen.gr


Δημοφιλη αρθρα

Λογοι